Pampeliška je známý i pod názvem Smetánka lékařská. Jedná se v podstatě o velice houževnatý druh plevele, který je velice náročné dostat z pozemku, či zahrady. Pampeliška má však mnoho nezměrných výhod co do blahodárných účinků na naše zdraví. Již historicky se tato rostlina se zářivě žlutým květem používala v lidovém léčitelství a pomáhala léčit nemoci jater, trávicí obtíže, rakovinu, nebo akné.
Co je v pampelišce obsaženo?
Pampeliška obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Mimo jiné se může pyšnit i poměrně vysokým množstvím vlákniny. Zejména pampeliškové listy jsou velice zdravé, obsahují totiž vitamín A, C, K, E a také menší množství vitamínu B. Z minerálních látek pak lze v pampelišce hledat železo, vápník, hořčík a draslík. Čerstvé pampeliškové listy se hodí především do zeleninových salátů, skvěle je osvěží. Užít se dá i kořen pampelišky. Ten obsahuje inulin, což je druh rozpustné vlákniny, který se nachází v určitých rostlinách a podporuje zdravou střevní mikroflóru. Pampeliškový kořen se nejčastěji suší na čaj.
Pampeliška jako výrazný antioxidant
Pokud zvažujete celkovou detoxikaci organismu, měli byste se zaměřit na potraviny s vysokým podílem antioxidantů. Pampeliška je dokonalou očistnou rostlinou. Pomůže vašemu tělu zbavit se všech škodlivých látek. Antioxidanty jsou v podstatě molekuly, které neutralizují, či zabraňují volným radikálům (produkty metabolismu), aby neměly na naše zdraví negativní vliv.
Nadměrná koncentrace volných radikálů je totiž pro náš organismus škodlivá a přispívá k rozvoji různých nemocí a urychluje stárnutí. Pampeliška v tomto směru pomáhá hlavně díky obsahu beta-karotenu, který chrání buňky proti oxidačnímu stresu a poškození. Mezi další přínosné látky, jež se vyskytují hlavně v květech pampelišek, můžeme zařadit takzvané polyfenoly.
Proti zánětům i ke kontrole cukru v krvi
Pampeliška je léčivá, i co se týká snížení zánětu v souvislosti s určitým druhem nemocí. Některé studie provedené na hlodavcích prokázaly, že tato rostlina může mít protizánětlivý účinek. Díky dvěma bioaktivním sloučeninám jako jsou chicorika a chlorogenová kyselina, dokáže pampeliška kontrolovat i hladinu cukru v krvi.
Výzkum byl v tomto ohledu proveden zatím pouze na myších, proto chtějí nadále vědci tyto účinky zkoumat, i co se týká působení na lidský organismus.
Další zajímavé účinky pampelišky
Existuje celá řada ještě nepotvrzených studií, které zkoumaly například účinky pampelišky na snížení cholesterolu v krvi, nebo k podpoření léčby onkologických, či jaterních onemocnění. Tyto výzkumy byly prováděné prozatím jen na zvířatech, proto nelze s jistotou říct, že pampeliška má v těchto oblastech jakýkoliv vliv. Co je však částečně prozkoumané je to, že pampeliška může pomoci podpořit lidský imunitní systém.
Fotografie: Freepik