Každá hospodyňka, nebo zapálený domácí kuchař ocení různé kulinářské triky, které usnadní, či vylepší přípravu jednotlivých pokrmů. My vám přinášíme ty nejpraktičtější a nejlepší rady, díky kterým se stanete mistrem v kuchyni.
Kuchařské rady pro každý den
Vyzkoušejte tyto praktické tipy, které vám usnadní každodenní vaření:
Jak na šťavnaté maso: aby bylo maso šťavnatější a nevysychalo, před jeho přípravou jej namočte do tohoto roztoku: 3 šálky vody, čtvrt šálku soli a čtvrt šálku cukru. Marinování v této směsi postačí zhruba hodinu, při kilogramu masa. Dobu nakládání nepřesáhněte přes osm hodin.
Jak na dokonalé palačinky: aby bylo palačinkové těsto nadýchanější a vláčnější, přidejte do něj dvě lžíce zakysané smetany, nebo perlivou vodu.
Ochuťte suroviny pomocí koření na pánvi: ideální metoda k dochucení o ovonění připravovaných potravin je tato: steak, či jiný pokrm pokládejte na rozpálenou pánev s vybraným druhem koření (pepř, hřebíček, nové koření, bobkový list). Teplo u koření uvolní silice.
Krémové bramborové pyré, nebo kaše: až budete příště připravovat bramborové pyré, nebo kaši, přidejte do směsi i smetanu a máslo. Pokrm tak bude chutnější.
Další skvělé kulinářské vychytávky
Masové steaky budou šťavnatější a dokonalé, pokud je z lednice vyjmete hodinu až dvě před grilováním. Aby byl koláč vláčný, přidejte do těsta máslo při pokojové teplotě.
Křupavé a chutné kůrky u ryb docílíte snadno tak, že rybu pomažete majonézou, posolíte a až poté grilujete. Před konzumací ji dochutíte citronovou šťávou a bude skvostná.
Volské oko z vajíčka připravíte perfektně tak, že jej osmažíte na másle po dobu čtyř minut. Při pečení chleba se zase doporučuje dát do trouby plech nebo hrnec s vodou, vzniklá pára vytvoří úžasně křupavou kůrku na chlebu. Pokud budete chtít zintenzivnit chuť zeleniny v krémové polévce, před jejím vařením ji osmahněte do zlatova na másle.
A jak si to v kuchyni ještě víc usnadnit?
Zde je ještě několik rad, jak si usnadnit přípravu pokrmů a jak nejlépe a co nejefektivněji suroviny uchovávat:
K odstranění stopek u ovoce (například jahod) použijte obyčejné plastové brčko. Stačí jednotlivé kusy ovoce na ně napíchnout. Stejně dobře tato metoda bude fungovat i u třešní, nebo višní.
Pečete slavnostní koláč a nemáte vykrajovátko na těsto, a přesto byste jej chtěli ozdobit? Pak si poraďte například pomocí vidličky, nebo třeba vývrtkou na víno. I s těmito pomůckami dokonale ozdobíte koláčové těsto.
Čerstvé bylinky, jako je například rozmarýn, bazalka, petržel, nebo pažitka prakticky uchováte, když je nasekáte najemno, vložíte do tvořítka na led, zakápnete trochou oleje a dáte do mrazáku zamrazit. Tak budete mít vždy po ruce potřebné bylinky.
Když přesolíte polévku, výborně pomůže kostka cukru, nebo obyčejný chléb. Efektivní je i strouhaná mrkev.
Tipy na úplný závěr
Pokud vás tíží česnekový zápach na prkénku, jednoduše se jej zbavíte pomocí šťávy z citronu. V případě, že jste v lednici zapomněli na bloček tvrdého sýru a již okoral, můžete jej namočit na chvíli do mléka, či smetany a znovu bude k použití.
Vaříte rádi květák? Pak do hrnce s vodou přidejte i vlašské ořechy, které jeho chuť podpoří a bude tak zkrátka perfektní. V letních měsících si rádi dopřáváme salát z okurek. Abyste je lépe trávili, je možné do nálevu přidat trochu plnotučné, či jiné oblíbené hořčice.
Zakoupili jste si v obchodě rajčata, která ještě nejsou zralá? Umístěte je do temného prostředí, rychleji totiž uzrají. Máte problém s tím, že vám při vaření vajíčka vždy prasknou? Pak do vody přidejte trochu soli, či octa a máte po starostech. Pakliže chcete zmírnit ostrou chuť česneku, vložte ho do solného roztoku na pár minut.
Úvodní Fotografie: Pixabay