Domácí fígl s olejem vám pomůže k dokonalému masu. I profesionální kuchaři vám budou závidět

Fotografie: Pexels

Vaření, smažení či pečení masa není vždy jednoduché, když to chcete udělat pořádně. Tento domácí trik s olejem a octem vám s ním zaručeně pomůže. Není složitý a budete mít dokonalé maso.

Znáte nejrůznější recepty na bílé i červené maso a vždy rádi zapůsobíte na své hosty vařením lahodných pokrmů? Jednoduchý a rychlý domácí trik vám s tím hodně pomůže. Ať už upřednostňujete málo, středně nebo dobře upečené maso, jedna věc je nevyvratitelná. Většina lidí má větší potěšení z křehkého masa.

V tomto smyslu objevte trik s octem a olivovým olejem, který vaše maso zpestří a učiní ho úžasně šťavnatým. Tvrdé maso, které se těžko krájí i žvýká, je často nepříjemné k jídlu. Nezáleží na tom, jak maso připravíte, ale někdy může dojít k nepříjemnému překvapení. Připravte vždy jemné a šťavnaté maso pomocí osvědčeného a efektivního triku našich babiček.

Fotografie: Freepik

Recept s olivovým olejem a octem na změkčení masa

Tato technika je jednoduchá i praktická a vyžaduje jen několik ingrediencí, které běžně používáte při vaření. Nemusíte proto nic speciálního kupovat a přitom získáte dokonale připravené maso. Potřebovat budete celkem jen čtyři věci, a to kousek červeného masa, olivový olej, bílý ocet a potravinářskou fólii.

V první řadě nakrájejte maso na tenké plátky (maximálně jeden centimetr na šířku) a každý plátek masa položte na prkénko. Na plátky masa naneste na obě strany olivový olej. Poté jej natřete octem z obou stran. Maso dochuťte hrubou solí, zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Po předpokládané době maso uvařte nebo upečte.

Fotografie: Freepik

Jak ještě dosáhnete dokonalé jemnosti?

Vaření v bujónu maso nejen zjemňuje, ale také zvýrazňuje jeho přirozenou chuť. Vařené maso vyžaduje hodně vody a mělo by být dostatečně ochuceno kořením nebo bylinkami. K vaření v bujónu se obvykle používá tlakový hrnec. Pokud ho nemáte, nemusíte si nutně zoufat. Vařené maso však můžete stejně dobře připravit i ve velkém hrnci nebo pánvi.

Další možností je využít jedinečných vlastností hrubé soli. Chcete-li získat velmi jemné maso, doporučujeme ho alespoň hodinu před vařením velkoryse posypat hrubou solí z obou stran. Sůl rozkládá část bílkovin a svalových vláken, která tvoří maso. To znamená, že bude mnohem měkčí, i když ho připravíte klasickým způsobem.

Fotografie: Freepik

Víte, že existuje změkčovač masa?

Pro zmírnění masa je tato mechanická technika jednoznačně neomylná. Tužidlo na maso ve skutečnosti umožňuje porazit všechny druhy masa bez výjimky, aby byly porézní a usnadnily vám marinování a vaření. S tímto nástrojem si můžete být jisti, že získáte na konci jemné maso, které se snadno připravuje i konzumuje.

Marináda samotná vám také hodně pomůže. Na internetu najdete mnoho receptů na marinády z bylin, které byste zaručeně měli znát. K přípravě marinády vhodné ke změkčení masa budete potřebovat zejména několik základních ingrediencí. Patří mezi ně bílý nebo jablečný ocet, sůl, olivový olej a domácí koření podle vlastního vkusu a chuti.

Zdroj: Redakce

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]