Banány v županu – rychlé občerstvení pro návštěvu. Po jejím odchodu nezbude ani kousek

Volala vám kamarádka, že za dvě hodiny se staví na kafe, a vy nemáte nic napečeno? Nevadí. Pokud doma najdete listové těsto, banány, cukr a slunečnicový olej, situace je zachráněna. A nejen kamarádka bude nadšená.

Suroviny

  • 300 gramů listového těsta
  • 4 kusy zralé banány
  • dle potřeby slunečnicový olej
  • dle potřeby moučkový cukr

Příprava

Těsto si rozválejte na tenký plát o síle asi 2 milimetry. Pomocí rádýlka ho podélně rozdělte na 4 stejné pruhy. Oloupejte banány a každý z nich spirálovitě omotejte pásem těsta tak, aby byl banán celý pokrytý tenkou vrstvou listového těsta. Banány, které budete používat by měly být opravdu zralé, aby byly spíš moučné a obsahovaly co nejmenší množství vody, která by ve spojení s olejem nedělala na pánvi dobrotu.

 

Těstem obalené banány nakrájejte ostrým nožem na válečky silné asi 2 až 3 centimetry, které vkládejte do rozpáleného slunečnicového oleje, a smažte je dozlatova. Pomocí kleští osmažené kousky vytahujte ven a dejte je okapat na papírové ubrousky od přebytečného tuku. Podávejte jemné posypané moučkovým cukrem do kterého můžete přimíchat i špetku skořice.

Tipy na závěr

  1. Jiné ovoce, než zralé banány na přípravu tohoto dezertu za pomoci smažení nepoužívejte. Obsahuje velké množství vody, která by vytékala do rozpáleného oleje a zapříčinila tak jeho rychlé přepálení.
  2. Kdo z vás nechce už tak velmi tučné listové těsto máčet v oleji a zvyšovat tak množství tuku v této pochoutce, může zkusit druhý způsob přípravy. Rozválené těsto nakrájejte na čtverečky, naplňte kousky banánů, které posypte malým množstvím cukru se skořicí, a zabalte tuto náplň do šátečků. Pro lepší chuť lze přidat i kousek kvalitní čokolády. Pro zvýšení lesku potřete šátečky rozšlehaným vejcem. Pečte v předem rozpálené troubě na 220°C do zrůžovění.
  3. Pokud najdete doma ještě tvaroh, vejce a některé letní ovoce, můžete upéct podobným způsobem v troubě tvarohovo-ovocné šátečky. Stačí místo původní náplně použít tvarohovou náplň, kterou připravíte rozmícháním tvarohu se žloutkem a cukrem. Do téhle směsi vmícháte vyšlehaný bílek, který tvaroh zahustí. Na tvarohovou náplň můžete do šátečků přidat nějaký druh letního ovoce, jako třeba jahody, nebo maliny.
  4. A do třetice. Stejným způsobem lze připravit i šátečky jablečné, povidlové, ořechové, či makové. Stačí prostě jen vyměnit původní náplň za vaši oblíbenou, kterou používáte do koláčů, nebo buchet.

Všechny tyto uvedené postupy jsou velmi rychlé a výsledek stojí za to. Vyzkoušejte to sami.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]