Velmi oblíbenou pochoutkou napříč všemi generacemi je čokoláda. Druhým, stejně tak oblíbeným dezertem je vychlazená a vyšlehaná šlehačka. Co zkusit spojit klady těchto dvou ingrediencí dohromady v jeden lahodný dezert? Čokoládovou pěnu si jistě oblíbíte pro její neopakovatelnou chuť, ale i pro jednoduchost její přípravy.
Suroviny
- 400 mililitrů šlehačka 33% tuku
- 200 gramů kvalitní hořké čokolády
- několik kousků čokolády na ozdobu
Příprava
300 ml šlehačky dejte vychladit do lednice. 100 ml šlehačky nalijte do malého kastrůlku. Do většího kastrůlku dejte vařit vodu. Až se voda bude vařit vložte malý kastrůlek do většího a ve vodní lázni šlehačku zahřejte. Tímto stylem ohřívání se vyhnete tomu, aby se šlehačka začala vařit, což je v tomto postupu nežádoucí. Do teplé šlehačky nalámejte kvalitní čokoládu a opatrně míchejte dokud nezískáte hladkou homogenní hmotu. Vyndejte kastrůlek z vodní lázně, nechte vychladnout, ale průběžně občas zamíchejte, aby čokoládová šlehačka příliš neztuhla.
Vychlazenou šlehačku našlehejte pomocí elektrického šlehače do husté pěny. Metly přístroje by při vytažení z našlehané pěny měly zanechávat špičky. Šlehejte dál na nejnižší rychlost a přidávejte šlehačku s čokoládou. Pomocí zdobícího sáčku na pečivo hotovou pěnu nadávkujte do připravených pohárů, a dozdobte je podle své fantazie.
Tipy na závěr
- Existuje ještě jedna varianta přípravy tohoto skvělého dezertu. Je jednodušší na přípravu, ale trochu náročnější na čas. od první varianty se liší tím, že zahřívat ve vodní lázni budete všechnu šlehačku a stejným způsobem do ní vmícháte čokoládu. Pak ale tuto směs necháte do druhého dne v chladničce. Druhý den ji vyšleháte do pevného krému, který můžete použít na čokoládové poháry, ale i na zdobení moučníků a dortů.
- Hlavně v letních měsících přijde k chuti pohár, který bude mít vespod vrstvu čokoládové pěny, vprostřed kopeček vanilkové zmrzliny a ozdoben bude opět čokoládovou pěnou a kousky ovoce.