Podle tohoto nepříliš náročného receptu si připravíte lahodné cukety plněné sýrem a spoustou zeleniny.
Pokud máte rádi zdravá jídla, určitě byste měli zkusit tyto plněné cukety, do nichž se primárně klade jen zelenina a trocha sýra. Pokud byste však měli potřebu do svého těla dostat i maso, není problém přidat i trochu mletého. Recept se však obejde i bez něj, a proto se první naučíme samotný základ. Na jednu porci pro každého člověka vychází jedna cuketa rozkrojená na půlky, podle toho si můžete následně upravit množství surovin.
Prozatím si připravte 2 větší plody
Na recept budete nezbytně potřebovat 2 kusy cukety, větší cibuli, papriku a mrkev, 80 g tvrdého sýra na strouhání, strouhanku, olivový olej a sůl. Ingrediencí není příliš a recept také není nijak složitý, takže by neměl být problém si tento pokrm připravit. Začnete tím, že si umyjete cukety, rozkrojíte je podélně na půlky a opatrně vydlabete vnitřek. Dužinu však nevyhazujte, můžete ji opět zamíchat do zeleninové směsi.
Připravené cukety lehce zakápnete olejem a vymažete je jím zevnitř, aby úplně nevyschly a nepokroutily se. Pak je vložíte na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C a věnujete se další práci. Čeká vás příprava zeleninové náplně, kterou si připravíte nakrájením zbylé dužiny z cukety, cibule a papriky. Poté vezmete umytou mrkev, nastrouháte ji nahrubo a necháte zatím bokem od ostatní zeleniny.
Směs připravíte na pánvi
Na rozpáleném oleji rychle osmahnete cibuli, k níž následně přidáte nadrobno nakrájenou papriku, dužinu cukety a nastrouhanou mrkev. Vše na pánvi spolu důkladně promíchejte, osolte a nechte přibližně 5 minut dusit. Než se směs udělá, nastrouháte nahrubo připravený sýr, s nímž budete dále pracovat. Hotovou zeleninu přesypte do mísy, přidejte k ní většinu sýra a strouhanku a vše spolu promíchejte.
Směs z mísy vložte do předpečených polovin cuket tak, aby nad okrajem utvořila menší kopeček. Zbytkem sýra posypete připravený pokrm a plech opět vložíte do trouby. Ta by měla být předehřátá na 200 °C a cukety si zde pobudou přibližně 20 minut. Výsledné jídlo je ihned po vytažení z trouby připravené ke konzumaci a můžete jej tak okamžitě podávat na stůl případným hostům.
Směs v rozpůlených plodech i samotné cukety budou lehké, měkké, ale zároveň na povrchu křupavé. Na chuť si přijdou všichni milovníci zeleniny, které je v jedné porci opravdu dostatek. Pokud byste potřebovali recept ozvláštnit trochou masa, můžete jej přidat k zelenině na pánev a následně zamíchat do výsledné směsi. Jestli by vám naopak chybělo něco zeleného, přisypte spolu se strouhankou i trochu nakrájené petrželky.