Meruňkový koláč se smetanou – skvělý dezert ke kávě s přáteli

Fotografie: Pixabay

Jak jinak využít letního ovoce které právě dozrává, než do lahodného moučníku se smetanou. Přípravu jednoho takového si můžete hned vyzkoušet.

Tento smetanový koláč můžete připravit i z ovoce mraženého nebo konzervovaného. Proč ale nevyužít to čerstvé a voňavé, které právě v těchto dnech dozrává. Pokud se vám zdají čerstvé meruňky do smetanové náplně trochu kyselé, můžete bez obav použít jiné ovoce sladší chuti, nebo meruňky pokrájet na kousky a nechat je na pánvi zkaramelizovat s trochou cukru. Pak bude koláč jistě nepřekonatelný.

Suroviny

  • 340 gramů hladké mouky
  • 150 gramů cukru krupice
  • 150 gramů másla
  • 100 mililitrů smetany na šlehání minimálně 30% tuku
  • sáček vanilkového cukru
  • 150 mililitrů mléka
  • 4 vejce
  • lžička hnědého cukru
  • 2 lžíce vody
  • 7 meruněk
  • špetka soli

Příprava

Na těsto smíchejte 270 gramů mouky, polovinu vanilkového cukru, 50 gramů cukru krupice, máslo, sůl, jedno vejce a vodu. Vypracujte rukama hladké a homogenní těsto, které bude připomínat klasické linecké. Zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si zbylá dvě vejce rozdělte na žloutky a bílky.

Fotografie: Pixabay

Žloutky dejte do šlehače a rozmíchejte je se 100 gramy cukru krupice a polovinou vanilkového cukru do pěny. Přidejte smetanu, mléko a mouku. Míchejte do hladké hmoty. Po uplynuté jedné hodiny vyndejte těsto z lednice a válečkem vyválejte plát do formy, který bude mít vysoké okraje. pokud používáte silikonovou formu, vytřete ji máslem. Pokud jste to ještě neudělali, tak vypeckujte omyté meruňky a pokládejte je do formy na těsto.

Do bílků dejte špetku cukru a vyšlehejte pevný sníh. Ten pak opatrně pomocí špachtle zapracujte do vaječné hmoty se šlehačkou. Až se bílky se hmotou spojí, nalijte výsledek na těsto mezi meruňky a rovnoměrně náplň rozprostřete. Koláč pečte při teplotě 180 stupňů po dobu 40 minut. Pak ho posypte hnědým cukrem a dopečte ještě 3 minuty.

Tipy na závěr

Výborný koláč se stejným těstem na základ si můžete připravit i s tvarohovou náplní. Postačí smíchat 2 plnotučné měkké tvarohy se žloutky, 100 gramy cukru a půlkou vanilkového cukru. Bílky ušlehejte mimo stejně jako v receptu. Pak smíchejte tvarohovou hmotu s bílky a výsledek navrstvěte na poskládané meruňky. Dál postupujte stejně, jako v receptu. Pokud si chcete koláč ještě vylepšit, můžete těsto pod meruňkami potřít meruňkovou zavařeninou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]