Většina lidí vývar prostě miluje, ale ne všichni ho dokážou udělat takový, jako bývá v restauracích. To už nyní bude minulostí.
Vývar je prostě nestárnoucí klasika. Žádný nedělní oběd se bez pořádného vývaru neobejde, teda aspoň toho se držela moje babička i maminka. No a nyní vám prozradím tajný recept, díky kterému bude vaše nedělní polévka skvěle chutnat. I ti nejlepší kuchaři ho používají dodnes. A možná se budete divit, že za tuhle vynikající chuť může pouze jedna přísada.
Co budete potřebovat
- 2 litry vody
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 celer
- 3 bobkové listy
- 7 – 10 zrn nového koření
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2-3 kusy kuřecích paliček
- 1 kus hovězího nebo kachního masa
- kopr dle chuti
- sušené houby dle chuti
A teď přichází ta nejnáročnější část
Omyjte a očistěte si jak hovězí, tak kuřecí maso. Osušte a vložte ho do hrnce. Společně s ním přidejte ještě bobkové listy, nové koření, oloupaný česnek a cibuli. Ze začátku se to může trochu připalovat, ale to nevadí. Vše zalijte vodou a nechte asi půl hodiny dusit.
Právě přišel čas na tajnou přísadu
Mezitím si omyjte mrkev, petržel a celer. Zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kousky, není nutné krájet ji na kostky. Kousky by měly být stejně velké.
Nakrájenou zeleninu vložte do vývaru. A přesně teď přichází čas na zmiňovanou tajnou ingredienci, kterou není nic jiného než sušené houby. Přidejte je do vývaru a už nyní ucítíte, jak krásně polévka voní.
Vývar chutná nejlépe čerstvý
Teď už si jen nakrájejte kopr a petržel a do hrnce přidejte asi 3/4 těchto bylinek. Polévku vařte ještě asi dalších 15 minut. No a máte hotovo. Tento vývar chutná nejlépe čerstvý s vařenými domácími nudlemi. Misku s vývarem ještě ozdobte čerstvými bylinkami a můžete servírovat. Přejeme vám dobrou chuť.