Zapomenutý recept 80. let ze školní kantýny. Takhle vařila moje babička, nejlepší jídlo všech dob

ruce v míse

Častokrát se snažíte vymyslet nějaký nový recept. Občas máte pocit, že jíte pořád to samé dokola a strava je stereotypní. Tento recept by mohl být řešení.

Někdy se zkrátka stane, že lidé nevědí, co vařit k obědům či večeřím. Přijde jim, že vaří pořád to samé dokola a ani na jedno jídlo, na které pomyslí, tak nemají chuť. Snaží se proto vymyslet něco nového, ale nic je nenapadá. Díky tomuto receptu se bude vaše rodina olizovat až za ušima, a navíc dostanete inspiraci do dalších jídel.

Co budete potřebovat

  • 2 šálky krekrů
  • 1 sklenice vody
  • 500 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička hořčice
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • koření dle vaší preference

Nejprve si připravte krekry

Krekry jsou v tomto receptu důležitou součástí. Proto je velmi důležité si je správně připravit. Vezměte si dostatečně velkou mísu a krekry do ní vložte. Zalijte je sklenicí vody a počkejte si, až vám nabobtnají. Tato směs bude sloužit jako náhražka obvykle používané strouhanky, ovšem chutnější.

Vytvořte směs

Poté, co budou krekry dostatečně nabobtnalé, přidejte k nim mleté maso. Cibuli oloupejte a buď nakrájejte hodně nadrobno nebo ji na struhadle nastrouhejte. Poté dle chuti osolte, opepřete, přidejte česnek a jakékoli vaše oblíbené koření, které rádi přidáváte například do karbanátků nebo sekané. Vše společně dostatečně promíchejte. Pokud vám směs přijde tekutá, přidejte ještě krekry a nechte je chvilku opět nabobtnat.

Můžete buď smažit nebo péct

Až budete mít směs připravenou, je potřeba z ní vytvarovat přibližně stejně veliké oválky připomínající karbanátky. Pak je už volba čistě na vás, zda se rozhodnete péct nebo smažit. V případě pečení rozehřejte troubu na 200 °C. Na plech si položte pečící papír a vyskládejte na něj masové koule. Pro lepší chuť je dobré je potřít trochou másla. Pečte přibližně 15 minut.

hotové pečené karbanátky

V případě smažení si stačí vzít dostatečně velkou pánev a nalít do ní olej. Kousky masa se smaží tak dlouho, dokud nezačnou chytat lehce zlatavou barvu či už se začínají lehce barvit do hněda. Servírujte ideálně s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší. Díky tomuto receptu si vaše rodina užije každý oběd, kdy budou mít na talíři právě toto jídlo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]