Šťavnatý hamburger je snadný na přípravu. Musíte však znát správný postup. Ideální je příprava na grilu, který mu dodá zvláštní chuť. Té na pánvi nedocílíte.
Správná příprava je při přípravě hamburgeru klíčová. Jeho důležitou součástí je samozřejmě maso. Přepečené maso skončí suché a bez chuti. Na druhou stranu by hamburger neměl být ani syrový. Měl by zůstat šťavnatý. Jedině tak bude chutnat opravdu excelentně. Toho docílíte díky naším tipům na přípravu této delikatesní pochoutky.
Maillardova chemická reakce
Podle Francouze Louise Camille Maillarda se jmenuje reakce, která je vlastně sérií navazujících chemických reakcí. Právě tato reakce je zodpovědná za typické zhnědnutí masa během vaření. A také za zvláštní chuť masa při grilování. Funguje to však pouze tehdy, když má maso více než 100 stupňů. Pochopení hlavních rysů Maillardovi reakce je důležité pro úspěšnou přípravu masa. Správně připravené maso na hamburger by mělo být křupavé na skousnutí a uvnitř by na vás měla čekat šťáva.
Důležité je, aby maso bylo před tepelnou úpravou suché. Neváhejte tedy dát přes maso savý papír, abyste ho vysušili. Díky tomu bude maso zvenku křupavé. Navíc je důležité, aby mělo pokojovou teplotu.
Z lednice ho tedy vyndejte asi čtvrt hodiny před přípravou, aby si odpočinulo. Pochopitelně je také důležité, aby bylo kvalitní samotné maso. Vyhněte se mraženému a dejte přednost masu koupenému u řezníka. V ideálním případě by mělo být čerstvě namleté.
Méně je někdy více
Maso okořeňte zcela jednoduše. Stačí sůl a pepř. Nejde o to zahltit chuť masa kořením. Spíše chceme chuť masa povznést. Maso je důležité solit a pepřit těsně před tepelnou přípravou. Pokud ho necháte déle odležet, sůl vnitřek dehydratuje a skončíte se suchým masem bez šťávy. Povrch masa potřete olejem, aby se nelepilo a rovnoměrně distribuovalo teplo. Připravujte pak dle svého vkusu a myslete na to, že doba přípravy je závislá na velikosti hamburgerového masa.
Kostka ledu je trik, který pomáhá uchovat šťávy uvnitř. Pokud chcete tento trik využít, připravte několik kostek ledu různých velikostí. Postupujte podle výše zmíněného postupu a až maso položíte na pánev nebo na gril, vytvořte nad ním studnu tím, že na jeho prostředek vložíte kostku ledu. Pak pokračujte v tepelné úpravě jako obvykle. Kosta se rozpustí uvnitř masa a tím pomůže zachovat šťávu, která je velmi žádoucí. Nyní už stačí jen popřát dobrou chuť.
Zdroj: BHG