Vařit maso při správné teplotě nemusí být věda. Zkuste trik s křišťálovou sklenicí

Fotografie: Freeimages

Proč naše babičky vkládaly křišťál do vody s masem? Potřebovaly zjistit, jakou má voda teplotu. Vaření masa nikdy nebylo snazší. Zkuste tento trik s křišťálovou skleničkou.

Proč vkládat křišťál do hrnce s vodou, kde vaříte maso? Takovou otázku jste si možná nikdy nepoložili, protože zkrátka a jednoduše to není něco, co by vás běžně při vaření napadlo. Přitom ale tato metoda je velice známá kuchařům nejvyšší kategorie a dříve ji ženy v domácnosti běžně praktikovaly. Díky tomu totiž bude maso křehčí a chutnější.

Maso se musí vařit při určité teplotě

Každé maso je jiné, a proto je jiný i způsob vaření. Respektive si musíme dávat pozor na teplotu vody, ve které jej vaříme. Právě kvůli takové chybě máte někdy maso nedostatečně chutné a měkké. Navíc vývar zůstane kalný. Co tedy dělat, abyste získali křehké masíčko, které se vám bude rozpadat v ústech?

Fotografie: Freeimages

Jak na křehké maso

První věc, kterou je potřeba udělat, vložit maso do hrnce se studenou vodou. Žádné čekání na var nebo zalévání horkou vodou z rychlovarné konvice, aby bylo vše rychlejší. Hezky do studené vody, položit na plotnu a vložit do vody křišťálovou skleničku nebo uzávěr z křišťálové karafy, podle toho, co máte zrovna po ruce.

Fotografie: Freeimages

Za chvíli uslyšíte cinkání, jak skleněný předmět naráží o dno a stěny hrnce. V tomto případě nastává čas věnovat svou pozornost masu. Odstraňte pěnu, která se vytvořila na hladině, a snižte plamen na minimum. Sklo ihned přestane vydávat zvuk. Toho potřebujeme docílit.

Fotografie: Freeimages

Proč vkládat křišťál do vody s masem

Trik našich babiček spočívá v tom, že sklo vám dá signál, že se voda začala vařit a je čas snížit teplotu, jinak se bude maso vařit při špatné teplotě a nebude tak chutné. Navíc vývar zůstane průhledný, což chceme. Pokud by teplota zůstala vysoká, veškerá chuť se z masa odpaří a vývar se zakalí. Jakékoli maso by se mělo vařit mírně pod bodem varu, asi od 80 do 95 stupňů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]