Nemocné děti často odmítají běžné léky proti nachlazení kvůli jejich hořké chuti. Zkuste jim nabídnout banánový sirup s medem.
Najít účinný sirup proti kašli a bolesti v krku, aby ještě ke všemu nechutnal jako rozmačkané prášky, není snadný úkol. V tomto případě je nejlepší si jej tedy vyrobit sami z pohodlí domova. Pokud spojíte ingredience, které působí na nachlazení jako lék, můžete si vytvořit sirup, po kterém se vám nezkřiví tvář nechutí a zároveň pomůže od zdravotních neduh. Tato banánová kaše s medem bojuje s kašlem, bolestí v krku, ale i žaludečními potížemi. Osladit si s ní můžete kávu nebo čaj či ji použít jako dresink na palačinky nebo sladké pečivo.
Účinky banánů na lidský organismus
Máte-li občas chuť na něco sladkého, sáhněte raději po banánu než čokoládě. Banány mají spoustu blahodárných účinků na lidský organismus. Kromě toho, že jsou skvělou potravinou pro sportovce, protože energetizují svalstvo a vyživují nervový systém, jsou bohatým zdrojem bílkovin. To uvítají především jedinci, kteří se snaží shodit přebytečná kila navíc. Zde jsou některé výhody, které mohou banány vašemu tělu přinést.
- Stabilizují krevní tlak
- Podporují trávení
- Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
- Mírní bolesti hlavy
- Pomáhají při léčbě dny
- Snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi
- Zmírňují příznaky nachlazení
- Uklidňují bolest v krku
- Mírní dráždivý kašel
Pro koho je banánový sirup vhodný
Banánový sirup s medem proti kašli a bolesti v krku je určen především pro nemocné děti, které často odmítají běžné léky kvůli jejich hořké chuti. Popřípadě domácí odvary, které často zahrnují štiplavé ingredience jako cibuli, česnek nebo zázvor. Pokud tedy máte marodné malé dítě, zkuste dnešní tip, který mu uvolní dolní dýchací cesty, zmírní dráždivý kašel i zažene bolest v krku a zároveň bude dobře chutnat.
Příprava banánového sirupu s medem
Na přípravu banánového sirupu s medem budete potřebovat pouze tři ingredience.
- 2 banány
- 2 PL medu
- 500 ml vody
Do hrnce nalijte půl litru vody a přiveďte k varu. Jakmile tekutina začne bublat, odstavte bokem a nechte trochu vychladnout. Mezitím si oloupejte banány a nožem nebo lžičkou seškrábněte dužinu ze slupky, kterou nevyhazujte, ale přidejte k oloupaným banánům. Ovoce rozmačkejte a vytvořte pyré, které následně vyklopte přímo do kastrůlku s převařenou vodou. Míchejte, dokud vám nevznikne jednotná konzistence. Přiklopte a nechte zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
Jakmile uběhne potřebný čas, přimíchejte dvě lžíce medu a pečlivě spojte s vodou a banány. Můžete použít i tyčový mixér, pokud jej máte k dispozici, abyste se zbavili hrudek a získali tak hladkou směs. Hotový sirup nalijte do skleniček a užívejte dvakrát až čtyřikrát denně asi půl hodiny před jídlem. Jedinci od 15 let věku mohou jednu polévkovou lžíci, děti od 1 roku jednu čajovou lžičku.