Kuřecí řízky z klasického trojobalu už jsou minulostí. Uberte dvě ingredience a zkuste rychlejší a jednodušší recept.
Řízky bez mouky a vajec? Zdá se to nemožné, všichni víme, že správný řízek je obalený v trojobalu z mouky, vajec a strouhanky, ale proč nezkusit něco nového? Kuchyně je místem experimentů a spousty možností. Proč se stále držet tradičních receptů, když existuje tolik nápadů, které je třeba vyzkoušet. Možná od tradičních řízků zcela upustíte a najdete si svou vlastní verzi, která vám bude chutnat nejvíce. Zkuste kuřecí řízky smažené v citrónovo-máslové omáčce bez vajec a mouky.
Všichni milujeme jednoduché recepty
Snadno, rychle a levně, základní tři vlastnosti receptů, podle kterých nejčastěji vyhledáváme pokrmy v kuchařkách nebo na internetu. Kuřecí řízky jsou tak jednoduché na přípravu, že nemáme problém si je udělat k večeři i pozdě večer.
Zpravidla je připravujeme z klasického trojobalu, tedy z mouky, vajec a strouhanky. Ale tentokrát už ne. Máme pro vás novou metodu, která je nejen lepší na chuť, ale i jednodušší a rychlejší na přípravu. K obalení masa vám totiž bude stačit pouze jedna ingredience ze tří – strouhanka.
Jak krusta může na mase vůbec držet
Možná se teď ptáte, jak se strouhanka bez mouky a vajec na mase vůbec udrží, ale kuřecí maso je relativně vlhké. Kuřecí prsa stačí naklepat a silně do strouhanky zamáčknout. Z každé strany asi 2-3krát, dokud nebude maso po všech stranách pokryté. Sice bude obal mnohem světlejší, než jste zvyklí s moukou a vejci, ale výsledná krusta bude mnohem křupavější a maso uvnitř šťavnatější. To je ale jen základ, pokud máte chuť na něco speciálnějšího, zkuste následující recept s citrónovo-máslovou omáčkou.
Příprava kuřecích řízků s citrónovo-máslovou omáčkou
- 2 velká kuřecí prsa
- 1 šálek jemné strouhanky
- Olivový olej na smažení
- 2 PL másla
- Citrónová šťáva z 1 citrónu
- Sůl a pepř na dochucení
Maso vložte do potravinářské fólie a naklepejte. Na větší talíř vysypte strouhanku, přisypte sůl a pepř a obalte kuřecí prsa. Silně vmáčkněte z každé strany alespoň dvakrát nebo třikrát. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a po rozpálení vložte řízky.
Jakmile jsou na jedné straně křupavé a zlatavé, otočte maso, vymačkejte citrónovou šťávu a přidejte kousek másla. Jsou-li řízky propečené dozlatova, vyjměte je a na několik vteřin položte na papírové utěrky. Posypte špetkou soli a podávejte se salátem nebo oblíbenou přílohou.