Červená řepa je potravina, kterou má rádo mnoho lidí. Nyní si z ní a spousty dalších dobrých věcí můžete udělat lahodný salát, který potěší každou návštěvu.
Červená řepa je dominantou tohoto salátu, který má spousty výhod. Velice lehce jej připravíte, hotový je prakticky okamžitě a chutná delikatesně. Zároveň je velmi zdravý a můžete jej využít různými způsoby. Samostatně, jako přílohu k obědu, do rautu… Ve všech případech to bude originalita, kterou jen tak někdo nemá.
Proč je červená řepa tak dobrá?
Je zde hned několik důvodů, proč byste mohli chtít tuto červenou pochutinu zařadit do svého jídelníčku nejen ve formě salátu. Konzumace červené řepy přináší hned několik benefitů, jako je například obsah křemíku. Ten zajistí, že vaše vlasy, nehty a pokožka budou vypadat jako z reklamy. Navíc snižuje obsah škodlivého cholesterolu, který je často zodpovědný například za infarkt.
Díky betakarotenu budete mít zaručeně dobrý zrak a selen s vitamínem E se postarají o dobrou imunitu. Železo v ní obsažené podporuje tvorbu červených krvinek, tudíž je dobrá i pro lidi trpící chudokrevností. Vápník a mangan zaručí, že se vám kosti jen tak nezlomí, pomáhá při detoxikaci těla, revmatických poruchách, snižuje vysoký krevní tlak a přispívá k celkové regeneraci organismu. Ženy, které by si přály potomka rozhodně ocení, že podporuje plodnost.
Ingredience a postup přípravy salátu
Budete potřebovat:
- Šest kousků vařené řepy
- Jeden kus červené cibule (může být i obyčejná, ale červená lépe zapadne a chuťově není tolik ostrá)
- Jednu plechovku zakonzervovaného hrášku
- Tři až čtyři kusy nakládaných okurek
- Majonézu nebo kombinaci rostlinného oleje s pepřem a solí
Nejprve si vezměte červenou řepu a tu buďto uvařte a nebo upečte v troubě. Díky tomu bude mnohem zdravější, ale zároveň v ní zůstane její sladkost i lahodná vůně. Nakrájejte ji na kostky a to samé udělejte i se zakysanými okurkami. Cibuli pro změnu nakrájejte na měsíčky a vše dohromady smíchejte.
Samozřejmě nezapomeňte na hrášek, který vám jen stačí otevřít a z plechovky nalít přímo do salátu. Jediné, co vám teď zbývá udělat, je salát dochutit majonézou nebo rostlinným olejem se solí a pepřem. Dalšími alternativami poté jsou použití zakysané smetany či bílého jogurtu. Salát dejte na cca třicet minut do lednice a je připraven k podávání. Dobrou chuť!