Plněná sekaná v těstíčku se sýrem je famózní. Tenhle recept si zaručeně uložte na letošní Vánoce

Mleté maso je při vaření velice oblíbené. Často se z něj dělá právě sekaná. Tu lze ozvláštnit tím, že ji obalíte do těsta a dáte upéct.

Pokud potřebujete udělat nedělní oběd pro širokou rodinu, nemusíte nutně smažit hory řízků nebo shánět kachnu. Postačí obyčejné mleté maso, ze kterého uděláte sekanou v těstíčku. Jídlo je jednoduché na přípravu, nezbude po něm hora nádobí a vašim hostům bude stoprocentně velice chutnat. Navíc je to zcela netradiční pojetí, které si doma určitě často nepřipravují.

Do těsta patří smetana

Na těsto si připravte 100 gramů zakysané smetany a stejné množství másla. Dále 250 gramů hladké mouky, špetku soli a prášek do pečiva. Na samotnou sekanou pak budete potřebovat 450 gramů hovězího mletého masa. Koupit však můžete i míchanou mletou. Dále připravte dvě cibule, tvrdý sýr a mozzarellu. Od obou 120 gramů. Nezapomeňte na vejce, strouhanku a koření. Ideální je sůl, pepř a bylinky.

Nejprve si připravte těsto. Mouku prosajte a smíchejte se solí a práškem do pečiva. Pak přidejte máslo a z hmoty udělejte jakousi drobenku. Pak přidejte zakysanou smetanu a vypracujte hladké těsto. Mělo by být měkké.

Hotové těsto nechte asi hodinu odpočívat v lednici. Mezitím si připravte mleté maso. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a koření. Zapracujte vejce a strouhanku. Pořádně zpracujte a následně vyválejte válečkem do obdélníku.

Maso bude plněné

Nyní posypte strouhaným sýrem. Podle chuti můžete přidat také jarní cibulku, kopr a kousky sladké papriky. Pokud vám vyhovuje jiná náplň, vyberte suroviny dle vaší chuti. Následně maso srolujte tak, aby drželo po hromadě.

Vyndejte si těsto z lednice a vyválejte ho. Plněnou sekanou dejte na něj a zabalte ji těstem. Následně vyložte plech pečícím papírem a vložte sekanou. Těstíčko ještě potřete rozšlehaným vejcem.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte asi 45 minut. Hotová sekaná je úžasně měkká, šťavnatá a aromatická. Sekanou můžete podávat ještě teplou, ale také studenou. Hodit se tak bude nejen na rodinné obědy, ale také jako občerstvení na nejrůznější oslavy. Skvělé je, že náplně mohou být opravdu různé a vy tak můžete udělat i několik druhů této famózní sekané v těstíčku.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]