Tato jednoduchá pravidla vám umožní zlepšit chuť jakýchkoli těstovin, dokonce i těch, které nejsou ze semoliny neboli tvrdé pšenice.
Těstoviny dnes patří k neodmyslitelné součástí téměř každé domácnosti. Jedná se o velmi rychlou, jednoduchou a levnou přílohu. Bohužel ne každý um připravit těstoviny správně tak, aby byly opravdu co nejchutnější. Mnozí lidí totiž velmi často přehlížejí pár důležitých detailů, které jsou pro výsledný efekt velmi důležité. Zde je několik jednoduchých pravidel, která jsem se kdysi dávno naučila v pořadu o vaření jednoho slavného šéfkuchaře.
Jak uvařit dokonalé těstoviny
Pokud také patříte mezi milovníky těstovin, nebo máte děti, které tento pokrm milují, víte, že není nad špagety, kolínka nebo vrtulky, jejichž příprava není vůbec náročná. Víte ale, jak těstoviny správně uvařit, jaký zvolit postup tak, aby se vám neslepovaly? Na tuto otázku vám odpoví pár kuchařských fíglů.
- Těstoviny uvařte v dostatečném množství vody. Podle pravidel musíte na 100 gramů těstovin spotřebovat litr vody. Samozřejmě si neberu tolik vody, ale na 250 gramů se snažím nalít asi dva litry.
- Vodu je třeba dobře osolit. Na dva litry vody dávám půl lžičky soli. Ale pokud je nechcete jíst slané, dejte soli méně.
- Po uvaření uvařte těstoviny podle doby vaření uvedené na obalu.
- Těstoviny vyklopte do cedníku a nechte vodu odkapat. V hrnci si nechte asi 50 ml vody a těstoviny do ní pak vhoďte zpět. Nemusím vám připomínat, že omývání těstovin vodou je přísně zakázáno.
- Do hrnce přidejte 25 až 30 g másla nakrájeného na kousky. To je jediný doplněk, který budete potřebovat. Pokud máslo vynecháte, budete mít standardní těstoviny.
- Těstoviny důrazně promíchejte lžící a míchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí a nepokryje těstoviny. Poté lze těstoviny podávat nebo smíchat s ostatními ingrediencemi.
Recept na špagety jako od Itala
Jako bonus pro vás máme recept na extrémně jednoduchý pokrm, který vás bude stát pouze pár korun, ale vaše chuťové pohárky si je budou dlouho pamatovat. Příprava vám zabere asi 5 minut a za dalších 10 minut můžete servírovat na stůl. Připravte si následující suroviny:
- 80 gramů kvalitních špaget
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 až 2 čerstvé chilli papričky
- 18 gramů olivového oleje
- sůl
- čerstvou petrželku
Nejprve si dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Na 80 gramů špaget vám postačí necelý litr vody. Dejte pozor – špagety vařte ve vodě pouze polovinu času, který je uvedený na obale! Mezitím, co se vám budou vařit těstoviny si nakrájejte česnek a chilli papričku. Velikost je na vás, ale ne moc nadrobno, ať se vám nepřipálí.
Poté si nalijte do pánve olivový olej a přidejte česnek s papričkou. Na mírném ohni restujte několik minut a jakmile bude mít česnek zlatavou barvu, je čas přidat špagety rovnou do pánve. Nechte si i vodu z vaření špaget – nevylévejte ji. Do pánve přidejte asi dvě naběračky této vody.
Tím, že špagety dovaříte v pánvi a přilejete škrobovou vodu, vznikne vám krémová struktura bez použití smetany jedna radost. Jakmile budou špagety al dente dle vaší chuti, vypněte oheň a přidejte nasekanou čerstvou petrželku. Modernější třešničkou na závěr je i troška parmazánu. Buon appetito!