Sklenice mletého masa a tvarohu: Manželův příbuzný se se mnou podělil o svůj rodinný recept na karbanátky. Od té doby je jinak nedělám

Karbanátky jsou jedním z evergreenů české kuchyně. Je nespočet možností, jak je oživit, ale toto jste určitě ještě nevyzkoušeli. 

Před lety mě manželův příbuzný naučil, jak tyto karbanátky připravit. Od té doby je to jediný způsob, jak je doma dělám a moje kamarádky, kolegyně a další hosté, kteří maso ochutnali, se doslova staví do fronty na tento recept. Kouzlo přitom tkví v naprosté maličkosti a sice, že do mletého masa přidávám trochu tvarohu. Díky tomu jsou masové kuličky křehké a vzdušné a získají krémovou chuť.

Jak připravit tuto pochoutku

Tvarohové řezy nejsou o nic složitější než obvykle. Lze je připravovat v troubě nebo na pánvi – záleží na vašich chutích. Pokud hledáte ideální omáčku k tomuto pokrmu, doporučuji jednu z možností, kterou jsem uvedla na konci tohoto receptu. Pro přípravu pokrmu si pořiďte následující suroviny:

  • Mleté vepřové maso 500 g
  • Vejce 2 ks
  • Tvaroh 200 g
  • Strouhanka 50 g
  • Voda 50 ml
  • Cibule 2 ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Sůl 1 lžička
  • Černý pepř (mletý) podle chuti
  • Slunečnicový olej

 

Postup přípravy pokrmu

Vezměte si mísu, tvaroh si vyšlehejte mixérem do hladka a poté k němu přidejte mleté maso, vajíčka, sůl a mletý pepř. Dále si oloupejte cibule a česnek a rozmixujte je mixérem na kaši.

Poté směs přidejte k masové směsi a dobře vše promíchejte, aby se jednotlivé komponenty hezky spojily v jeden celek.

Strouhanku smíchejte s vodou a přidejte k mletému masu, dobře promíchejte. Vezměte si plech na pečení vymažte jej rostlinným olejem, případně použijte na vystlání pečící papír. Z masové směsi vytvarujte bochánky a položte je na plech. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a pečte po dobu asi 30 – 35 minut.


K masovým karbanátkům určitě ochutnejte omáčku ze zakysané smetany. V hrnci rozpusťte 30 g másla, přidejte 30 g mouky a za stálého míchání vařte 2 minuty na mírném ohni. Přidejte 250 ml vroucí vody, 150 g zakysané smetany, sůl a pepř. Promíchejte a vařte další 4 minuty.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]