Už se těšíte na léto a na grilování? Zkuste si některé recepty na marinády už teď. Jogurtovou rozhodně nic nezkazíte.
Když marináda, tak jogurtová. Chystáte-li se hodit maso na rošt, ať už v létě na zahradě, nebo v zimě doma na kontaktní gril, potřebujete k masu tu správnou marinádu. Nejoblíbenějším masem na grilování stále zůstává kuřecí, ale i když je jemné, dietní a rychle hotové, jeho samotná chuť je trochu nevýrazná. Proto je nutné podpořit jej vhodnou marinádou.
Maso ze supermarketu
Ačkoli je maso z farmy tím nejchutnějším, ne každý má možnost jej sehnat, ať už z důvodů špatné dostupnosti nebo peněz. Proto se většina z nás uchyluje pro nákup potravin do supermarketu, vše je na jednom místě a za chvíli máme hotovo. Jenže u průmyslově chovaných kuřat z obchodu je chuť masa o to nižší, mdlá. Výhodou však je, že do sebe natáhnou chuť ostatních surovin velice snadno.
Proč nakládat maso do jogurtu?
Kromě toho, že maso získá lepší chuť, změní se i jeho konzistence. Bude vláčné a šťavnaté. Kuřecí a krůtí maso má tendenci být suché, zvláště prsa. Takto tomu zabráníte. Nemusíte se bát, že by bylo po bílém řeckém jogurtu kyselé, naopak. Díky tomu krásně zkřehne a bude měkké.
V tomto případě nezáleží na tom, jakou část kuřete se rozhodnete marinovat a grilovat, omáčku můžete použít na kuřecí prsa, stehna i křidélka.
Jogurtová marináda na kuřecí maso
Připravte si nejdříve níže uvedené suroviny.
- Menší kelímek řeckého bílého jogurtu (asi 150 g)
- Citrón
- 4 PL olivového oleje
- 4 stroužky česneku (popřípadě méně, záleží na vaší chuti)
- 2 ČL oregana
- Sůl a pepř
Nyní dodržujte postup, především čas marinování. Do větší mísy vyklepněte řecký jogurt, z jednoho citrónu přidejte šťávu a nastrouhanou kůru, zakápněte 4 lžícemi olivového oleje, a nakonec vložte ostatní ingredience, prolisovaný česnek, rozdrcené oregano, sůl a pepř podle chuti. Vše pečlivě promíchejte, aby se krásně spojily všechny chutě. Pokud máte rádi pikantnější kuřecí maso, můžete klidně přidat i trochu chilli nebo se nebát většího množství pepře.
Nyní je čas na marinování masa. Pamatujte, že jakékoli vaření chce svůj čas. Nic se nemá uspěchat, na dobré věci je potřeba si počkat. Vložte do mísy s marinádou kuřecí maso a rukama vše pořádně propracujte, vetřete marinádu do všech míst. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud necháte kuřecí marinovat do druhého dne, ale i 4 hodiny před grilováním budou stačit.
Než jej ale vložíte na rošt, nezapomeňte alespoň hodinu předtím maso vyjmout z lednice, aby nebylo tak ledové. Zabráníte tak teplotnímu šoku. Stejně tak jogurtovou marinádu z masa nestírejte. Podávat můžete s grilovanou zeleninou, salátem a bramborem.