Lahodná ovocná chuť jablek mísící se se sladkým nádechem smetanového těstíčka. Tak přesně by se daly popsat jablečné koule, dezert, jež si zamilujete.
Jablečné koule jsou skvělým řešením, pokud máte chuť na něco sladkého a nepečeného. Dokonale se hodí i jako občerstvení pro návštěvy či případně na nějakou tu oslavu. Jsou lahodné a mají hned několik výhod. Nepotřebujete na ně moc ingrediencí, tudíž vás ani cenově nezruinují. Připravíte je vcelku rychle a ani není potřeba je péct.
Ingredience a postup přípravy těsta
Budete potřebovat:
- Jedno vejce
- Sto dvacet pět mililitrů zakysané smetany (případně můžete jako náhradu použít i přírodní bílý jogurt)
- Půl čajové lžičky jedlé sody
- Dvě polévkové lžičky cukru
- Jedno větší jablko
- Tři sta gramů mouky
- Dvě polévkové lžíce rostlinného oleje
- Špetku soli
- Vanilkový cukr dle chuti
- Moučkový cukr na závěrečné posypání
- Jednu větší mísu
- Metličku
- Síto
- Struhadlo
- Sáček
- Nůžky
- Hrnec
- Papírové utěrky
Rozklepněte si do mísy vejce a přidejte k němu sůl, cukr, vanilkový cukr dle chuti a následně vše promíchejte metličkou, dokud se suroviny nespojí dohromady. Do vzniklé směsi přidejte zakysanou smetanu a opět promíchejte. To samé proveďte i s rostlinným olejem a na závěr si vezměte síto a do mísy přes něj prosejte i mouku, opět vše důkladně smíchejte.
Jednoduché a bez nutnosti pečení
Vzniklé těsto zakryjte na cca deset minut a mezitím si připravte jablko. To oloupejte a s pomocí struhadla nastrouhejte nadrobno. Jakmile to budete mít, přidejte k němu i jedlou sodu, promíchejte. V tomto momentě máte celkem dost možností, nemusíte se omezovat jen na jablka. Klidně můžete přidat i sušené rozinky nebo jiné ovoce. Následně přendejte do mísy s již vzniklým těstem.
S pomocí rukou vše zapracujte dohromady. Těstu nyní přendejte do sáčku a na jeho konci odstřihněte roh, to udělejte v případě, že nemáte silikonový plnící sáček na zdobení. Vezměte si hrnec a naplňte jej rostlinným olejem, dejte na sporák a rozehřejte. Ze sáčku postupně vymačkávejte těsto a nůžkami jej odstřihávejte, čímž vytvoříte drobné kuličky. Nemusíte se je bát upravovat ručně.
Vhazujte rovnou do rozehřátého oleje a za občasného míchání smažte dozlatova. Aby kuličky nebyly tolik mastné, tak je ihned po dosmažení přendejte na talířek vystlaný papírovými utěrkami, jež vsáknou přebytečnou mastnotu. Jakmile budete kuličky podávat, nezapomeňte je posypat moučkovým cukrem. Pokud to celé chcete ještě trochu vylepšit, můžete je přelít čokoládovou polevou. Dobrou chuť!