Pečené vepřové koleno na lůžku z brambor, česneku a cibule: Hospodský recept, kterému se nic nevyrovná

Koleno je velmi oblíbený druh masa. A není divu, vždyť jde o opravdu chutný kus masa, který lze připravit na mnoho způsobů.

Příprava kolena může být opravdu rozmanitá. Většina kuchařů, kteří mají málo času na přípravu pokrmů určitě ocení, pokud bude recept jednoduchý a příprava rychlá. Mezi takové recepty určitě patří zapékané pokrmy, kdy najednou připravujeme jak maso, tak přílohu. Poté, co suroviny připravíte už můžete jen hlídat troubu a dělat, co potřebujete.

Připravte si ingredience

Na přípravu pokrmu potřebujete 1,5 kilogramu kotlena, lžíci soli, lžičku pepře, 5 stroužků česneku, červenou cibuli, svazek petrželky, jednu velkou mrkev. Na přípravu přílohy bude potřeba 1 kilogram brambor, 5 středně velkých červených cibulí, 8 stroužků česneku, sůl, čerstvou majoránku, tři snítky rozmarýnu a 4 lžíce sádla. Nejprve je třeba připravit si maso před pečením.

Celý kus masa a ostatní ingredience je třeba dít do velkého hrnce a přidat vodu. Maso i zelenina by měla být pod hladinou. Poté vařte 1,5 až 2 hodiny. Záleží samozřejmě na velikosti masa. Když je maso uvařené a měkké, vyjměte ho z vody a otřete papírovou utěrkou. Dále je čas na přípravu brambor, které budou přílohou k pokrmu. Ty je třeba oloupat a nakrájet, stejně jako veškerou zbylou cibuli.

Pokračujte v přípravách

Rozpusťte sádlo a smíchejte s bylinkami a solí. Poté směs nalijte na brambory a cibuli a dobře promíchejte, aby se koření dostalo všude. Směs brambor a cibule dejte do hlubokého pekáčku a přidejte česnek. Poté vymažte zbylým sádlem a nahoru dejte uvařené maso. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 stupňů asi 1,5 hodiny. Během té doby podlévejte sádlem z pánve.

Dbejte na to, aby se na kolenu vytvořila křupavá kůrka. Vhodné je omastkem potírat hlavně maso. Po upečení můžete koleno s brambory rovnou podávat. Jednou z možností je koleno naporcovat a rozdělit na talíře. Druhou pak nechat koleno v celku na dřevěném prkénku, ať si každý strávník sám vybere, který kousek masa chce sníst. Přidat můžete například ještě hořčici a další podobné věci.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]