Toto není obyčejná tvarohová buchta. Je to chlouba západoukrajinské kuchyně. K jeho výrobě se používá jen ten nejlepší a plnotučný tvaroh z kysaného mléka.
Kombinace těch nejlepších dostupných surovin a speciální technologie výrobu činí z tohoto koláče klenot ukrajinské kuchyně. Vyzkoušejte ho doma sami, ale pozor! Nesmíte nic ošidit, na výsledku se to totiž vždycky pozná.
Na Lvovský tvarohový koláč budete potřebovat tyto ingredience
Na těsto:
- Kvalitní plnotučný tvaroh (nejlépe domácí) – 500 g
- máslo – 100 g
- domácí vajíčka – 5 ks
- cukr – 150 g
- citrón v bio kvalitě – 1 ks
- krupice – 1 lžíce
- rozinky – 100 g
- vanilková esence – 1 lžička
Na polevu:
- máslo – 50 g
- plnotučná smetana – 3 lžíce
- kakaový prášek – 2 lžíce
- cukr – 2 lžíce
Připravte těsto z vajíček a tvarohu
Rozinky vložte do cedníku, přelijte je vroucí vodou a několikrát je propláchněte studenou. Pak je vysypte na papírovou utěrku a nechte je oschnout. Vyklepněte pět vajíček a oddělte z nich bílky od žloutků do zvláštních misek. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte je šlehačem do husté, světlé a bělavé pěny. Ostrouhejte kůru z jednoho citrónu tak, abyste nezasáhli do bílé části slupky, a vmíchejte ji do vyšlehaných žloutků.
Pokud máte domácí tvaroh, rozmixujte ho v mixéru nebo ho semelte mlýnkem na maso. Jestliže máte kupovaný, nebude to nutné. Rozmělněte tvaroh v míse a přidejte k němu změklé máslo. Obojí pak vyšlehejte ponorným mixérem či elektrickým šlehačem do krémové a nadýchané konzistence. K vyšlehanému tvarohu přidejte krupici, žloutkovou směs a očištěné rozinky a dobře promíchejte.
Nyní se věnujte bílkům. Přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte je do tuhé pěny. Vyklopte je k tvarohové hmotě a velmi opatrně je do ní vmíchejte stěrkou. Výsledné těsto je docela tekuté, konzistencí připomínající zakysanou smetanu.
Pečte zvolna, chlaďte zvolna
Připravte si formu na biskupský chlebíček, vytřete ji máslem a vysypejte trochou mouky. Vlijte do ní tvarohovou hmotu tak, aby hladina byla zhruba ve dvou třetinách výšky formy. Během pečení se celkem výrazně zvedne. Vložte koláč do trouby předehřáté na teplotu 170 °C a pečte jej asi 1 hodinu.
Jakmile její povrch zezlátne, troubu vypněte, ale buchtu nechte uvnitř dalších 30 minut, aniž byste otevírali dvířka. Poté vyndejte koláč z trouby a pozvolna jej nechte vychladnout uvnitř formy na pokojovou teplotu. Pak ho opatrně vyklopte z formy a vložte na několik hodin do lednice.
Druhý den připravte čokoládovou polevu tak, že smícháte cukr s kakaem, přidáte zakysanou smetanu a máslo a na mírném ohni vše svaříte. Bez přestání ingredience míchejte, dokud se neslijí do lesklé a homogenní konzistence. Pak polevu odstraňte z plotny a přelijte polevou celý povrch tvarohového koláče. Nechte v lednici ještě půl hodiny ztuhnout a podávejte.