Tavené sýry jsou jedním z nejprodávanějších produktů na trhu, zbožňují je dospělí i děti. Nejsou ale právě nejzdravější. Mějte plnou kontrolu nad složením a připravte si tavený sýr doma sami.
Ať už na obložené chlebíčky, do omáčky k těstovinám, anebo jen tak na chleba, domácí tavený sýr se doma vždycky hodí. Podle následujícího receptu ho připravíte opravdu hodně, snadno se ale skladuje a v lednici vydrží doopravdy dlouho. Díky tomu si ho můžete dopřát, kdykoliv na něj dostanete chuť.
Na domácí tavený sýr budete potřebovat:
- Tvaroh – 400 g
- máslo – 50 g
- vajíčko – 1 ks
- jedlá soda – 1 lžička
- sůl – dle chuti
- koření – dle chuti
Při přípravě postupujte následujícím způsobem
Tvaroh použijte nejlépe domácí. Pokud je kupovaný, měl by obsahovat co nejvyšší podíl tuku. Vyklopte ho a lžící propasírujte skrz síto do hrnce. Můžete ho také rozmixovat nebo vyšlehat elektrickým šlehačem. Vyklepněte k němu vajíčko, přidejte změklé máslo, sůl a jedlou sodu.
Směs v hrnci postavte na sporák a na mírném ohni ji zahřívejte a lžící promíchávejte a hněťte dohladka. Během zpracovávání přidejte do směsi také koření či bylinky, třeba bazalku, křen nebo chilli. Sytě nažloutlé barvy docílíte kurkumou, červenou pak sýru dodáte paprikou. Nebojte se experimentovat.
Průběžně směs míchejte, dokud se úplně nerozpustí a neobjeví se na povrchu první bublinky. Pak směs odstavte z ohně a nechte zchladnout. Pokud by zůstala v teple déle, začala by se oddělovat syrovátka a získali byste konzistenci podobnou mozzarelle. Hotovou sýrovou hmotu slijte do uzavíratelné misky a nechte ji zvolna zchladnout na pokojovou teplotu. V uzavřené nádobě pak tavený sýr skladujte v lednici nebo na jiném chladném a tmavém místě.