Vezměte sádlo na milost a připravte podmanivý předkrm nebo chuťovku k pivu v podobě nakládaného sádla se solí a kořením. Uskladněné vydrží velmi dlouho a chutná božsky.
I když konzumace sádla donedávna platila téměř za zločin proti lidskosti, ukázalo se, že jeho zdravotní přínosy jsou nezanedbatelné. Dokonce se zařadilo mezi desítku nejpřínosnějších superpotravin světa. A to už je dost dobrý důvod, abychom si ho někdy dopřáli. Hodit by se mohl kupříkladu některých ze starých receptů na solené sádlo. V minulosti tyto postupy sloužily k jeho dlouhodobému uchování. Dnes, kdy už máme lednice a další vymoženosti, nás spíš oslovuje jeho zajímavá a kořeněná chuť.
Na sádlo ve slaném nálevu budete potřebovat
- Sádlo nebo bůček
- 1 litr vody
- 1 sklenice soli
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- čerstvě mletý černý pepř
Vyberte masitý bůček
Vyberte pěkný kousek sádla nebo bůčku, který obsahuje i větší podíl masa. Díky tomu bude výsledný produkt ještě mnohem chutnější. Tento krásný kousek sádla dobře očistěte a nakrájejte ho na menší kostky. Pamatujte, že čím menší kousky nakrájíte, tím lépe bude naložené maso prosycené příchutí soli a koření. Mimochodem, sádlo může být i s kůží, ta mu nijak nepřekáží.
Připravené kousky masa vyskládejte do přiměřeně velkého hrnce. Do jiného kastrůlku nalijte vodu a rozpusťte v ní sklenici soli. Přidejte bobkové listy, kuličky pepře a jednu cibuli, kterou oloupejte od poškozených a špinavých listů, ale nekrájejte ji.
Tuto směs přiveďte na sporáku k varu a jakmile začne bublat, odpočítejte pět nebo deset minut. Pak solanku odstavte a ihned ji nalijte na sádlo v hrnci.
Sádlo přiklopte velkým talířem, který se svým průměrem vejde dovnitř hrnce. Na talíř pak postavte třílitrovou zavařovací sklenici plnou vody, která bude sloužit jako závaží. Takto nechte sádlo pod lisem odpočívat 4 dny na teplém místě.
Po čtyřech dnech vyjměte kousky sádla z nálevu. Jemně nastrouhejte stroužky česneku a smíchejte je s čerstvě mletým černým pepřem. Touto pastou pak potřete povrch všech kousků sádla, které rovnou podávejte, anebo uskladněte do mrazáku.