Nadýchaný a příjemně sladce nakyslý moučník z čerstvých meruněk a poctivého jogurtu provoní první jarní dny. Pochutnáte si na něm při snídani i během kávy s přáteli.
Lahodný moučník je pro první jarní dny a týdny stejnou nezbytností, jako příjemné sluneční paprsky, které představují definitivní konec zimy. Abyste potěšili sebe i své blízké, přichystejte si vláčný meruňkový koláč s jogurtem. Oceníte zejména jeho sladce nakyslou chuť, nadýchané těsto a vláčnost, kterou zaručuje poctivý řecký jogurt (nebo – jste-li gurmány – jogurt se zakysanou smetanou smíchaný v poměru 1:1).
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 800 gramů meruněk
- 325 gramů hladké mouky
- 200 gramů cukru krupice
- 80 gramů pravého másla
- 300 gramů plnotučného jogurtu (nebo 150 gramů jogurtu a 150 gramů zakysané smetany)
- 3-4 polévkové lžíce vanilkového cukru
- 1 čajová lžička pečicího prášku do pečiva
- 1-2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 5 kusů vajec velikosti M
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 špetka soli
Postup přípravy meruňkového koláče s jogurtem:
Ze všeho nejdříve si veškeré potřebné suroviny vyskládejte na pracovní plochu, kde budete koláč připravovat. Nejen, že tím ušetříte čas, ale jednotlivé ingredience rovněž snáze dosáhnou pokojové teploty a vám se s nimi bude lépe pracovat. Dále si připravte libovolnou formu – kupříkladu plech, který vyložte buď pečicím papírem, nebo jej vymažte trochou oleje a vysypte polohrubou moukou. V dalším kroku přípravy si k ruce vezměte odvážené meruňky.
Ty důkladně omyjte, zbavte případných nečistot, rozkrojte na poloviny a vypeckujte. Připravené meruňky odkládejte stranou do větší mísy. Až budete mít ovoce zpracované, vezměte si odvážených 80 gramů pravého másla. To rozpusťte (například v mikrovlnné troubě) a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Mezitím, co máslo chladne si ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Až budete mít hotovo, zašlehejte do směsi vanilkový extrakt.
Následně k vejcím s cukrem přidejte rozpuštěné a zchladlé máslo, jogurt (popřípadě jogurt a zakysanou smetanu) a postupně do těsta zapracujte prosátou hladkou mouku smíchanou s pečicím práškem do pečiva.
Až budete mít hladké a kompaktní těsto, přidejte do něj nastrouhanou kůru z 1 citronu. Vše dobře prošlehejte a zkontrolujte, že v těstě nejsou žádné hrudky. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte do něj lžíci až dvě lžíce mléka. V opačném případě se nebojte přidat trochu mouky.
Hotové těsto nalijte do připravené formy, pomocí stěrky jej uhlaďte a poklaďte ho polovinami meruněk řeznou stranou nahoru. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně po dobu 25-30 minut. Hotový moučník nechte v pekáči vychladnout, a poté ho nakrájejte. Jednotlivé kousky můžete před servírováním pocukrovat moučkovým cukrem.