Úžasně voňavý dortík s lahodnou chutí a neuvěřitelně nadýchanou houbovitou strukturou vám zabere jen pár minut přípravy a potěšíte jím celou rodinu.
Jednodušší dort už si lze připravit jen stěží. Přitom je to jeden z nejuspokojivějších dezertů, které si můžete představit. Upéct ho přitom zvládne i začátečník během pár minut. V postupu totiž nenajdete žádné složitosti ani zvláštnosti. Prostě jen smícháte přísady a upečete. Pokud máte doma spoustu tvarohu a pár vajíček, považujte tento dort již prakticky za hotový.
Na tvarohový koláč bez mouky budete potřebovat
- Tvaroh – 500 g
- vajíčka – 4 ks
- cukr – 3 až 7 lžic (podle chuti)
- sušené rozinky nebo jiné ovoce – dle chuti
- zakysaná smetana – 2 lžíce
- kukuřičný škrob – 2 lžíce
- vanilkový extrakt – ½ lžičky
- kakaový prášek na posypání
Návod na přípravu
Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé a napěněné konzistence. Přidejte k nim tvaroh, zakysanou smetanu, kukuřičný škrob a vanilkový extrakt a vyšlehejte do hladké směsi.
Oddělené bílky v samostatné misce vyšlehejte na pevný sníh, aby po vytažení metliček na povrchu zůstávaly pevné špičky. Jemnými krouživými pohyby lžící nebo špachtlí pak vmíchejte sníh do tvarohové směsi a vypracujte homogenní hmotu. Do těsta pak vmíchejte podle chuti rozinky nebo jiné sušené ovoce, které v případě potřeby nakrájejte na malé kousky.
Pak nalijte hmotu do kulaté dortové formy o průměru kolem 20 cm, vystlané ze všech stran pečicím papírem, povrch uhlaďte stěrkou do roviny a vložte formu do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Pečte dort přibližně 30 až 40 minut. Pak ho nechte zvolna zchladnout, povrch posypejte kakaovým práškem a poddávejte.
Napište komentář