Těžké máslové dezerty nejsou právě to, po čem bychom toužili během teplého letního počasí. Chuť na sladké ale neustává ani tehdy. Křehký koláč s borůvkami je přesně to, po čem rádi sáhnete.
Křehké těsto plné svěžího krému ze zakysané smetany a borůvek, to je dezert, který přímo volá po přípravě během líného letního odpoledne. Ostatně, borůvková sezóna je za dveřmi. Tento koláč lze ale s úspěchem připravit i s jinými druhy ovoce, jako jsou zejména jahody, maliny, třešně, rybíz nebo třeba angrešt. Vyzkoušejte ho s domácím ovocem ze zahrádky a vždy bude skvělý.
Ingredience
Na těsto
- Hladká mouka – 250 g
- máslo – 100 g
- cukr – 60 g
- prášek do pečiva – 1 lžička
- vejce – 2 ks
Na krém
- Zakysaná smetana – 350 g
- vejce – 2 ks
- cukr – 90 g (nebo podle chuti)
- kukuřičný škrob – 20 g
- vanilkový nebo skořicový cukr – dle chuti
- borůvky nebo jiné ovoce – 300 g
Návod na přípravu
Hladkou mouku prosejte do hluboké mísy spolu s práškem do pečiva a obojí důkladně promíchejte. Do jiné mísy vyklepněte studená vajíčka, přidejte špetku soli a cukr a metličkou šlehejte, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Pak vložte vejce na chvíli do lednice, dokud nepřipravíte základ těsta.
Ledově vychlazené máslo nakrájejte na kostky do mísy s hladkou moukou a kuchyňským robotem, vidličkou nebo s pomocí prosekávání příborového nože obojí promíchejte do drobivého až písčitého těsta. Můžete použít i ruce, ale pracujte velmi rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. To ostatně platí i v případě ostatních způsobů zpracování těsta.
Drobenku smíchejte s oslazeným vajíčkem a opět velmi rychle propracujte, aby máslo ve směsi nezačalo tát. Hotové těsto vtlačte do formy na koláč, aby kopírovalo její dno i stěny v rovnoměrné vrstvě. Formu s těstem pak vložte do lednice vychladit.
Zatímco se těsto chladí, připravte si krém ze zakysané smetany. Cukr a kukuřičný škrob spolu promíchejte do homogenní směsi, vyklepněte k ní vajíčka, přidejte vanilkový nebo skořicový cukr, pokud chcete, a dobře prošlehejte. Nakonec do směsi zapracujte zakysanou smetanu a vytvořte hladký krém.
Do vychlazené těstové misky rozložte rovnoměrně borůvky či jiné ovoce a zalijte je smetanovou směsí. Připravený koláč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 50 minut, dokud na povrchu jemně nezrůžoví.
Napište komentář