Popadnu 1 sklenici kefíru, 1 vejce a do 20 minut mám na stole nejlepší sušenky ke kávičce

Domácí sladké pečivo bývá nejlepší – rozšiřte svoji kuchařku o nový recept, a sice na křehké sušenky, které skvěle doplní odpolední čaj.

Pravděpodobně se vám již někdy stalo, že se vám ohlásila návštěva na poslední chvíli a vy jste jí neměli co nabídnout. Abyste se této nepříjemné situace vyvarovali, poznamenejte si do své kuchařky recept na kefírové pečivo k čaji (skvěle se hodí i k džusu). I s přípravou je hotové do 20 minut a i přesto, že je jednoduché, bez pochyby zachutná vám i vaší návštěvě. Vláčnost mu zajišťuje kefír, který se přidává přímo do těsta.

Ingredience potřebné pro přípravu:

Na těsto si připravte:

  • 120 gramů pravého másla
  • 280 gramů hladké mouky
  • 120 mililitrů kefíru
  • 1 vaječný žloutek
  • špetka vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva

Na náplň si připravte:

  • 80 gramů cukru krupice
  • 80 gramů hladké mouky
  • 30 gramů pravého másla
  • špetka vanilkového cukru
  • 1 vaječný bílek

Postup přípravy krok za krokem:

Chcete-li mít čajové pečivo skutečně bleskově hotové, vyndejte si před začátkem přípravy potřebné suroviny na pracovní desku. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte váhu a veškeré suroviny si odvažte. Poté ve větší míse smíchejte 280 gramů prosáté hladké mouky s čajovou lžičkou prášku do pečiva a špetkou vanilkového cukru. Suché přísady zběžně promíchejte. Poté k nim přisypte polévkovou lžíci cukru krupice a na kostičky nakrájené změklé máslo.

Rukama hněťte tak dlouho, dokud nezískáte jemnou drobenku. Jakmile budete mít drobenku hotovou, přidejte k ní 120 mililitrů kefíru a vaječný žloutek a rukama uhněťte vláčné těsto bez hrudek. Hotové těsto překryjte potravinářskou fólií a nechte v ledničce 10 minut odpočinout.

Mezitím, co těsto leží ladem, si nachystejte náplň. Do středně velké mísy odvažte 80 gramů cukru krupice a stejné množství hladké mouky a suroviny promíchejte.

Poté k nim přidejte špetku vanilkového cukru a na kostičky nakrájené změklé pravé máslo. Rukama náplň (nebo spíše posyp) zpracovávejte tak dlouho, dokud nezískáte drobenku – stejně, jako jste ji získali v prvním kroku přípravy těsta. Až bude těsto odpočaté, vyndejte ho z ledničky a vyklopte na pomoučený vál. Následně ho rozválejte na tenký obdélníkový plát, který potřete rozšlehaným vaječným bílkem. V dalším kroku připravené těsto rovnoměrně posypte náplní.

Náplní posypaný plát těsta smotejte do rolády a dbejte při tom na to, abyste ho dostatečně utahovali. Poté ho rozkrájejte na díly asi 3 centimetry široké. Máte-li tvarovací nůž, můžete těsto rozkrájet jím – pečivo bude lépe vypadat. Jednotlivé díly rozložte na pečicím papírem vyložený plech a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Čajové pečivo pečte po dobu 15-20 minut, nebo do té doby, než zezlátne.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*