Recept na pita chléb na plech by rozhodně neměl zapadnout do šuplíku. Potěší vás zejména jednoduchostí své přípravy a nenáročností na použité suroviny.
Pita chléb je tradiční pokrm spojovaný se středozemní kuchyní či s kulinářským uměním Blízkého východu. Nejčastěji se servíruje s různými omáčkami či hummusem, ale výjimkou nejsou ani z něj připravované sendviče. Běžná podoba pita chleba je větší placka, ovšem existují i varianty, které se připravují na plech. Naučte se jednu z nich péci i u sebe doma a vychutnejte si chuť svého (nového) oblíbeného pokrmu kdykoliv se vám zachce.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 600 gramů hladké mouky
- 450 mililitrů teplé vody
- 60 mililitrů olivového oleje
- 100 gramů tvrdého sýra
- 6 gramů sušeného droždí
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička cukru krupice
- oregano
- rostlinný olej na vymazání plechu
Postup přípravy pita chleba krok za krokem:
Než začnete vařit, vyložte si na pracovní desku veškeré potřebné suroviny. Tento krok vám zabere minimum času a zároveň vám ho v průběhu přípravy pita chleba ušetří. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte větší mísu, do níž prosajte odváženou hladkou mouku. Zajistíte tím její provzdušnění a rovněž ji zbavíte možných hrudek a nečistot. K mouce přidejte odvážené sušené droždí, čajovou lžičku soli a čajovou lžičku cukru krupice.
Všechny suroviny důkladně promíchejte. Ve druhém kroku přípravy k sypkým surovinám přilijte 450 mililitrů teplé vody a vypracujte vláčné těsto. Dbejte při tom na to, abyste v něm nenechali žádné hrudky. Jakmile budete mít těsto připravené, přilijte do něj až 30 mililitrů olivového oleje. Množství použitého oleje závisí na vašich chuťových preferencích. V případě, že byste použili celých 30 mililitrů oleje a těsto bylo příliš tekuté, nebojte se do něj přidat polévkovou lžíci (nebo dvě) hladké mouky.
Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte jej na teplém místě přibližně hodinu odpočívat. Během té doby by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím, co těsto kyne, si k ruce vezměte hluboký plech na pečení. Ten pomocí mašlovačky důkladně vymažte rostlinným olejem (nejlépe slunečnicovým). Po uplynutí potřebné doby těsto na pita chléb vyklopte do vymazaného plechu. V něm těsto rukama rozprostřete tak, aby bylo rovnoměrně rozloženo po celé ploše plechu.
Následně ho přikryjte potravinářskou fólií a nechte dalších 30 minut odpočinout. V posledním kroku přípravy chléb pokapejte zbylými 30 mililitry olivového oleje a pomocí tupého konce vařečky do něj udělejte množství malých důlků. Připravený chléb můžete posypat 100 gramy najemno nastrouhaného tvrdého sýra, popřípadě ho posypat oreganem. Těsto pečte v troubě předehřáté na 180 °C do té doby, než na povrchu zezlátne a utvoří křupavou kůrku. Výsledný chléb je nadýchaný, voňavý a skutečně lahodný.
Napište komentář