Chutné bramborové knedlíky zaujmou milovníky masa i vegetariány

Bramborové knedlíky nemusí být jenom přílohou. Mohou být také chutným hlavním jídlem. Že nevěříte? Tak vyzkoušejte tento recept. Připravili jsme pro vás hned dvě varianty. Jednu mohou zkusit milovníci masa, druhou zase vegetariáni. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv, můžeme vám v podstatě garantovat že s tímto pokrmem budete stoprocentně spokojeni.

Bez těchto ingrediencí se neobejdete

Ať jste milovník masa nebo vegetarián, budete potřebovat všechny ingredience, které najdete níže. Jde o věci zcela běžné, které máte doma, nebo které koupíte v obchodech. Nachystejte si:

  • 400 gramů brambor
  • 170 gramů mouky
  • 80 gramů krupice
  • 1 lžičku soli
  • ½ lžičky pepře

To jsou suroviny které budete potřebovat na těsto. Dále nezapomínejte také na jednoduchou směs, kterou své bramborové knedlíky posypete a omastíte. Na ně si připravte:

  • 1 větší cibuli
  • 150 g slaniny (vegetariáni použijí 150 g hub)
  • 1 lžíci oleje

Začněte přípravou brambor

Jako první je třeba připravit si brambory. Ty vařte v lehce osolené vodě, a to ve slupce. Doba vaření je zhruba 30 minut, aby byly ve svém středu skutečně měkké. Následně je nechte vychladnout až na pokojovou teplotu a oloupejte. Poté vezměte struhadlo a každou bramboru nastrouhejte na jemné ploše. Tím máte základ těsta hotový.

Přidejte ostatní suroviny

Když jsou brambory hotové, můžete pokračovat přípravou samotného těsta. A to tak, že smícháte všechny jednotlivé ingredience v hmotu, která připomíná klasické těsto. Vše je třeba důkladně hníst, dokud nevznikne těsto propracované konzistence. Výsledek obvykle záleží i na použitých bramborách. Pokud by bylo těsto příliš řídké, použijte ještě trochu mouk. Pokud naopak tuhé, přidejte vodu. Z něho následně vytvořte váleček o průměru zhruba pěti centimetrů.

Nakrájejte na kolečka

Aby měly vaše bramborové knedlíky požadovaný vzhled, odkrajujte z daného válečku plátky o velikosti asi 1 centimetr. Do každého z nich následně udělejte do středu malý důlek palcem. Takto pokračujte dokud nezpracujete veškeré své těsto. Tím jste připraveni k vaření.

Vařte dokud nevyplavou

Dejte vařit vodu, lehce ji osolte a když dosáhne bodu varu, jednotlivé bramborové knedlíky do hrnce vhoďte. Ne všechny naráz, jelikož je ideální vařit po fázích. Doba vaření je individuální. Pomůcka je v tomto případě celkem jednoduchá. Která kousek vyplave na hladinu, ten je hotový a můžete ho vyjmout a umístit třeba do mísy nebo jiné nádoby. Takto pokračujte dokud neuvaříte vše.

V průběhu vaření připravujte směs na dochucení

Ta je celkem jednoduchá. Stačí rozehřát pánev, na ní nalít olej a poté nasypat nahrubo nakrájenou cibuli. Pokud vaříte masovou verzi, přidejte ve stejnou chvíli také slaninu. Restujte do doby, než bude slanina a cibule zlatavá. U vegetariánská verze restujte jenom cibuli. Když začne mít zlatavou barvu, přidejte na pár minut houby.

Servírujte a ochutnejte

poslední fáze už je jednoduchá. Bramborové knedlíky si dejte na talíř, přidejte několik lžic cibule se slaninou (nebo hub) a můžete ochutnat. Nebudete věřit tomu, jak chutné může být tak obyčejné jídlo z pár surovin.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]