Nevyhazujte zbytky bramborové kaše z předchozího dne. Vytvořte si raději chutné smažené placky s křupavou krustou.
Zbyla vám bramborová kaše z předchozího dne a nevíte, co s ní? Nikde po ruce žádné maso a samotnou přílohu se vám jíst nechce. Neplýtvejte jídlem, najděte si chytrý způsob, jak zužitkovat všechny zbytky a vytvořit z nich další chutný pokrm. Dnes pro vás máme tip, jak z bramborové kaše usmažit vynikající placky s křupavou krustou.
Zlatohnědá krusta
Hlavní rozdíl oproti jiným receptům spočívá v tom, že v našem případě není bramborová náplň v těstě obalena, ale je v něm máčena. Poté placky rozložíte na pánev s rozpáleným olejem a smažíte jen pár minut. Výsledkem je nadýchaná bramborová kaše, která na povrchu získá zlatohnědou krustu. Docílíte křupavých karbanátků s jemným vnitřkem.
Suroviny potřebné na přípravu
- 800 g bramborové kaše nebo mačkaných brambor
- 100 g tvrdého sýra
- Nasekané bylinky podle chuti
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 kg vajec
- 100 g zakysané smetany
- 4 PL pšeničné mouky
Příprava pokrmu z bramborové kaše
V prvé řadě řekneme, pokud si recept chcete připravit, aniž byste měli v lednici zbytek bramborové kaše nebo mačkaných brambor, a začínáte tedy se syrovými, nejdříve je uvařte a poté z nich vytvořte měkkou hmotu. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout. Pokud doma již bramborovou kaši máte, není co řešit. Jakmile máte hlavní ingredienci receptu hotovou, přejděte k dalšímu kroku. Brambory smíchejte se strouhaným sýrem a jemně nasekanými bylinkami dle vlastní chuti. Dovolujeme si doporučit libeček, jeho vůně i chuť se k bramborám dokonale hodí.
Vedle v misce si připravte vejce se zakysanou smetanou, pepřem a půl lžičkou soli. Metličkou důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience krásně spojily.
Následně přidejte mouku a opět pečlivě míchejte, abyste vytvořili těsto podobné pro přípravu palačinek. Pokud nemáte zakysanou smetanu, můžete použít i bílý, neslazený jogurt.
Čas smažení
Z připraveného bramborového těsta začněte tvořit pravidelné placky o stejných velikostech. Aby vám to šlo lépe, pomažte si dlaně rostlinným olejem. Vytvořené placky namočte do těsta z vajec a smetany a ihned vložte do rozpáleného oleje.
Smažte asi 2-3 minuty, dokud placky nezískají zlatavou barvu z obou stran. Tento recept je skvělý nejen pro zpracovaní zbytků z druhého dne, ale je také velice rychlý. Příprava i samotné smažení vám zabere maximálně 15 minut. Navíc fantazii se meze nekladou. Do receptu si klidně můžete přidat i kousky slaniny, koření nebo zeleninu. Placky jsou vhodné jak k večeři, tak i ke svačině pro celou rodinu.