Lednička v době těsně před výplatou možná i u vás zeje prázdnotou. Jenže co vymyslet rodině na večeři, abyste ji zasytili? Nabídněte jim pokrm z ingrediencí, co dům dal.
Občas se stane, že doma toho v zásobě na jídlo v ledničce mnoho nemáte. Nestihli jste nakoupit, případně máte hlouběji do kapsy. V dnešním světě to není nic výjimečného, když se všechno zdražuje. Cibule je naštěstí stále levnější zeleninou než cokoliv jiného a ve spíži málokdy chybí. Stejně jako chléb, který je základní potravinou. Náš recept je jednoduchý, levná a chutný.
Co budete potřebovat
- 2 středně velké cibule
- vejce
- krajíčky chleba
- sůl a pepř dle chuti
- slunečnicový nebo řepkový olej
- 1 polévková lžíce mouky
- 70 g strouhaného tvrdého sýru
Postup přípravy
- Cibuli oloupete a najemno nakrájíte. Neměla by být úplně na kaši.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, případně máslo, a dejte na něho smažit nakrájenou cibuli. Pěkně do zlatova.
- K cibuli přidejte 1 polévkovou lžíci mouky a za stálého míchání vařečkou míchejte tak tři minuty. Pozor, ať směs nespálíte.
- Do misky rozklepněte celé vejce a přidejte k němu nastrouhaný tvrdý sýr. Nemáte-li sýr, budete mít pokrm bez něho. I tak ho lze připravit.
- Pak ke směsi přidejte osmaženou cibuli s moukou, vše dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Dobře promíchejte, zatímco se bude sýr roztápět od teplé cibule, čehož chcete dosáhnout.
- Chléb, případně jiné pečivo, nakrájejte na plátky a potřete je cibulovo-sýrovou směsí.
- Plech vyložte pečicím papírem a poskládejte na něho namazané chleby a dejte zapéct do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C asi na dobu sedmi minut. Měly by na povrchu zezlátnout.
- Tento pokrm může oslovit každého, tedy i toho, kdo cibuli příliš neholduje. Na druhou stranu je cibule zdravou zeleninou, podporující imunitu a zdraví člověka.
Napište komentář