Máslu už se při pečení vyhýbám obloukem. Teta kuchařka mě naučila používat tuto levnou náhradu

Máslo na máselnici
Fotografie: Jacek Halicki / Creative Commons / CC BY-SA

Máslo je v mnoha receptech na pečení klíčovou ingrediencí. Pokud ho ale nemáte po ruce nebo chcete ušetřit, lze ho jednoduše nahradit.

Naštěstí existuje několik efektivních náhrad, které nejen poslouží namísto másla, ale také mohou vašemu pečení dodat nový rozměr. Každá alternativa přinese vašim dezertům nový nádech a umožní vám experimentovat s chutěmi i texturami. Zde je několik tipů na suroviny, po kterých můžete sáhnout, pokud nemáte máslo po ruce.

Nejjednodušší alternativou je margarín

Pokud hledáte přímou náhradu másla, margarín je jasnou volbou, uvádí web KitchenAid. Lze ho použít ve stejném poměru jako máslo, tedy 1 : 1. Jeho hlavní výhodou je možnost snadného šlehání nebo strouhání. Jedná se o ideální volbu v případě, že připravujete těsto nebo krém na dorty. Další možností může být rostlinný olej, ten nám podpoří vláčnost výsledného produktu.

Olej je skvělou alternativou, pokud máslo chcete nahradit tekutou formou tuku. 100 gramů másla nahradí 3–4 lžíce oleje, a to buď slunečnicového, řepkového nebo olivového. Ideální volbou je podle webu Kobieta olej řepkový, protože má neutrální chuť a nepřehluší tak ostatní ingredience připravovaného receptu. Jedná se o perfektní volbu do čokoládových dortů, ovocných koláčů a dezertů s ořechy.

Odborník prozradil malý trik, díky kterému si za stejnou cenu vždy koupíte to nejkvalitnější máslo

Alternativu másla můžeme hledat i v jiných surovinách

Jako vhodné pojivo funguje také rozmačkaný banán. Ten dokáže nahradit nejen máslo, ale i vejce. Jeden zralý banán odpovídá 100 gramům másla. Banán dodá těstu vláčnost a jemně nasládlou chuť. Díky tomu je vhodný do čokoládových dortů, muffinů nebo banánových chlebíčků.

Máslo
Fotografie: Pexels

Další zdravou alternativou je avokádo. To nahradí máslo v receptu v poměru 1 : 1. Dodá výslednému pokrmu krémovou texturu, hodí se proto do ovocných koláčů nebo receptů s kakaem. Pamatujte ale na to, že může výsledný pokrm zabarvit dozelena, nehodí se tedy do světlých dezertů. Pokud vás zajímá, jak si připravit domácí máslo za minimum peněz, postup jsme na SvětěKreativity již uváděli.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*