Čokoládová roláda s banány má unikátní vzhled a famózní chuť

Když vznikne roláda, kde se se propojí chuť lahodné hořké čokolády se sladkým banánem, je to zkrátka dokonalé. V této kombinaci si můžete připravit tuto výbornou roládu, která nejen, že dobře chutná, ale i skvěle vypadá. Hodí se jak na slavnostní rodinná setkání, tak na zahradní party s přáteli. Její chutí potěšíte kdejakého strávníka, zejména pak milovníky sladkého.

Jaké suroviny budete potřebovat k přípravě čokoládové rolády?

Na těsto si obstarejte tyto ingredience:

  • 6 vajíček
  • 120 gramů moučkového cukru
  • 40 gramů kakaového prášku
  • 1 lžíci polohrubé mouky

Dále budete potřebovat: půl lžičky kypřícího prášku do pečiva. Na přípravu krému je nutné mít: jedno vejce, 40 gramů pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 250 mililitrů mléka, 200 gramů másla, 200 gramů moučkového cukru, balíček vanilkového cukru, lžíci kakaového prášku a na plnění si zakupte dva zralé banány. Aby byla roláda kompletní, ještě ji budete přelévat čokoládovou polevou z 150 gramů hořké čokolády a 50 gramů másla.

Jak postupovat při přípravě těsta na čokoládovou roládu?

Nejprve si oddělte žloutky od bílků, z kterých vyšlehejte tuhý sníh. Poté ve větší míse smíchejte do pěny vaječné žloutky s moučkovým cukrem, přidejte kakaový prášek, polohrubou mouku a kypřící prášek. Všechny suroviny dobře promíchejte, vznikne vám tak polotekuté a hladké těsto.

Nakonec zakomponujte i bílkový sníh jemnými tahy, aby bylo těsto krásně nadýchané. K ruce si následně vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte do něj připravené těsto. Rovnoměrně jej rozprostřete a dejte péct do trouby na zhruba 20 minut při 180 stupních Celsia. Než se korpus upeče, pusťte se do krémové náplně.

Příprava náplně do rolády a její kompletace

Krém připravíte tak, že si svaříte s pudinkovým práškem mléko, přidáte moučkový a vanilkový cukr a mícháte do zhoustnutí. Pak odstavíte z plotny a necháte vychladnout. Nakonec ještě zakomponujete do směsi změklé máslo. Vzniklý vanilkový krém rozdělte na dvě poloviny a tu druhou ochuťte kakaovým práškem.

Až se korpus upeče, nechte jej chvíli vychladnout a poté na něj navrstvěte po celé ploše vanilkový a také čokoládový krém. Na ten poklaďte oloupané banány a piškot opatrně zarolujte. Hotovou roládu umístěte na velký tác a přelijte čokoládovou polevou. Před podáváním ji nechte ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]