Devadesátkový ovocný dezert s kondenzovaným mlékem: Prvorepublikový recept mi poradila kamarádka ze závodní jídelny. BEZ PEČENÍ – stačí ho dát do ledničky

Jednoduchý a rychlý dezert připravený z ovoce a kondenzovaného mléka. Nemusíte se stydět jej nabídnout i vzácné návštěvě.

Lahodné dezerty nemusí být založené pouze na složitém pečení, dělání se s těstem, kynutí a tvorbě náplně či polevy. Někdy stačí vzít pár kousků ovoce, nakrájet a podívat se do spíže, čím byste obyčejný ovocný salát mohli ozvláštnit. Mysleli jste si, že na Vánoce padne více kondenzovaného mléka na domácí vaječný likér, ale měli jste velké oči? Pokud vám nějaké zbylo, tady je skvělý způsob, jak jej zpracovat, včetně ovoce, které by se vám mohlo brzy zkazit.

Suroviny na přípravu ovocného salátu

Ovoce můžete použít jakékoli chcete. Toužíte po něčem exotičtějším? Přidejte kiwi nebo mango. Pokud vám stačí klasika, vezměte, co najdete doma. Tento salát je ideální především v létě, ale věříme, že ani v zimním období neurazí. Pokud máte doma ovoce, které by se mohlo brzy zkazit, přemýšlejte ekonomicky a všechny kousky zpracujte do ovocného salátu ochuceného kondenzovaným mlékem.

  • Ovoce dle chuti a potřeby
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 400 g kondenzovaného mléka
  • 1 žloutek
  • 1 ČL vanilkové esence
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g smetany na vaření

Postup pro přípravu ovocného salátu s kondenzovaným mlékem

V tomto případě se skutečně nejedná o nic složitého. Můžete použít jakékoli ovoce, klidně i konzervované. V našem receptu jsme použili kompot z broskví, jahod a hroznové víno. Přidat můžete například kiwi nebo mango, chcete-li salát exotičtější. Zde se skutečně žádné meze nekladou. Ovoce nakrájejte na malé kousky a vše vložte do jedné mísy. Promíchejte.

Aby ovocný salát nebyl pouze nasekané ovoce, ozvláštněte jej polevou. Do hrnce nalijte všechnu smetanu, na šlehání i na vaření, mírně zašlehejte.

Poté přidejte kupované kondenzované mléko, můžete neochucené nebo i karamelové, chcete-li, pak jeden žloutek a vanilkové aroma. Metličkou všechny suroviny dobře promíchejte, aby se chutě krásně spojily. Zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání.

Kondenzované mléko i smetana mají tendenci se připalovat. Jakmile začne obsah hrnce probublávat, snižte plamen, a ještě chvíli míchejte. Vznikne vám jakási alternativa těsta. Hotové „těsto“, které by mělo být řidší, popřípadě můžete ještě dolít trochu smetany, nalijte na ovocný salát. Mírně s mísou zatřeste, aby se tekutina dostala do všech mezer ovoce.

Než všechno steče, můžete si připravit čokoládovou polevu. Mléčnou čokoládu nalámejte na menší kousky a rozehřeje v rendlíku nebo v mikrovlnné troubě. Popřípadě ve vodní lázni. Přilijte smetanu a vše pečlivě promíchejte do jemné konzistence. Množství smetany necháme na vás, záleží, jak tuhou polevu chcete získat. Polevu nalijte na obsah mísy a rovnoměrně rozetřete. Dezert vložte na několik hodin do lednice. Můžete servírovat na talířku nebo i ukrajovat lžící rovnou z formy, budete-li mít chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]