Domácí chleba je kvalita, kterou nikde jinde neseženete

Fotografie: Freepik

Vůně vlastnoručně upečeného bochníku chleba se nikdy neomrzí. Pokud jste to ještě sami nezažili, je právě ta pravá chvíle na vaši premiéru. 

Když si člověk koupi bochník chleba v obchodě, vlastně vůbec netuší, co bude jíst. Fantazie výrobců různých potravin jede v posledních letech na plné obrátky a když si pak člověk přečte složení, nestíhá se divit. A na kvalitě se to podepisuje hodně negativně. Není výjimkou, že chléb jeden den koupený, je druhý den už chycený plísní. A to není pochyb o tom, že jsou v něm přimíchány různé konzervanty a podobné pseudosuroviny. Pokud máte podobné zkušenosti, jistě vás inspiruje tento recept k upečení vlastního bochníků chleba.

Suroviny na domácí chléb

  • 3 sklenice chlebové mouky
  • 8 gramů sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 250 mililitrů vlažné vody
  • Vejce na potření
  • Pečící papír

Příprava domácího chleba

Kdysi bylo normální péct chléb doma, hospodyně na něj zadělávaly v díži a pochopitelně neměly k dispozici dnešní špičkové technické vymoženosti. Teplotu v peci mohly regulovat tak maximálně výškou plamene. Z tohoto pohledu je nutno konstatovat, že s dnešními možnostmi, které obsahuje každá kuchyně, bude pečení chleba vlastně naprosto jednoduchá věc. Přesvědčte se sami.

Začneme tím, že si do jedné sklenice mouky namícháme sušené droždí a přilijeme trochu vlažné vody. Voda by měla mít teplotu jen o malinko vyšší, než je teplota lidského těla. Kdyby byla moc horká, nebo moc chladná, těsto by správně nevykynulo. Do směsi přidejte i sůl a vytvořte důkladným promícháním řídké těsto. Do něj pak prosejte zbytek mouky a důkladně propracujte vařečkou a posléze pomoučněnýma rukama. Potom mísu s těstem zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.

Kynutí bude trvat minimálně jednu hodinu. Pak těsto vyklopíte na vál a rozdělte ho na tři nebo čtyři díly podle toho, jak velké bochníky chcete upéci. Vyložte si plech pečícím papírem a z každého dílu těsta vytvaruje bochník. Praktičtější jsou šišaté bochníky. Vejde se jich na jeden plech víc a lépe se pak kraji i jedí. Plný plech znovu přikryjte utěrkou a nechte v klidu 40 minut odpočívat.

Když bochníky nakynou, pokaždé je ostrým nožem nařízněte. Předejdete tak nevzhlednému popraskání v troubě a navíc bude kůrka na řezu krásné křupat. Na povrchu potřete rozšlehanými vejcem se lžící vody.

Podle chuti můžete bochníky posypat trochou celého kmínu, máku nebo jiných semínek, která máte rádi. Hotové bochníky pak dejte do trouby, kterou jste předehřátí na 180 stupňů Celsia. Pečte je zhruba 30 – 40 minut do krásné hnědavé barvy.

Tipy na závěr

Tento recept na chleba je základní a můžete si do něj různé suroviny přidávat. Takto není žádný problém vykouzlit chléb slunečnicový, nebo sezamový. Postačí pouze do těsta přisypat trochu příslušných semínek. Můžete si ale podobným způsobem udělat i chléb cibulový, nebo dokonce škvarkový. Postačí přidat trochu osmažené cibulky , nebo škvarků. Obojí ale zbavte přebytečného tuku přecezením přes sítko.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]