Tyto domácí rohlíky si zamilujete. Připomínají oblíbené croissanty, ale jsou mnohem jednodušší a rychlejší na přípravu. Uvnitř jsou nadýchané a na povrchu křupavé.
Vyzkoušejte recept na tohle domácí pečivo. Je mnohem nadýchanější a křupavější než rohlík a strukturou tak připomínají francouzské croissanty. Na rozdíl od nich však nejsou sladké a můžete si je tak dát i s pomazánkou, šunkou nebo jinými ingrediencemi, které jíte s běžným rohlíkem. Navíc jejich přípravou strávíte mnohem méně času a jsou hotové raz dva.
Ingredience, které budete potřebovat
- 500 g mouky
- 10 g soli
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 50 g smetany
- 200 ml mléka
- 100 ml vody
Postup přípravy
V míse smíchejte prosátou mouku a sůl. Do mísy rozdrobte půl kostky droždí a poté postupně zapracovávejte všechny ostatní ingredience. Pomocí vařečky vypracujte homogenní, nelepivé a vláčné těsto. Misku překryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je na teplém místě kynout minimálně půl hodiny.
Poté těsto vyklopte na vál. Pokud lepí, posypte ho trochou mouky a ještě je trochu propracujte. Rozdělte ho na 10 stejných dílů a z těch vytvarujte kuličky. Každou kuličku potřete trochou oleje a vyválejte ji do tvaru trojúhelníku. Ten začněte rolovat od jeho širší části. Rolovaný rohlík pak přendejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pokud by se vám trojúhelníky z kuliček špatně válely, můžete i všechno těsto vyválet na dlouhý tenký obdélník a trojúhelníky v něm vyřezat nožem. Vše nechte ještě 30 minut kynout. Poté rohlíky pokropte bohatě vodou.
Nakonec vložte plech s nimi do trouby předehřáté na 220°C. Pečte přibližně 20-25 minut. Po vytáhnutí z trouby je opět pokropte vodou a dejte je vychladit na chladnější místo.
Napište komentář