Pokud jste se náhle dostali k většímu množství kuřecího masa a nevíte, co s ním, můžete udělat víc, než ho jen zamrazit. Připravte si chutnou domácí konzervu. Vydrží celé měsíce a chutná skvěle.
Mrazení je základní a nejrozšířenější způsob uchovávání nadbytečného masa. Existují ale i chutnější a přitom stejně trvanlivé způsoby, jak s ním naložit. Jednou z možností jsou domácí masové konzervy. Mají tu výhodu, že při jejich použití nemusíte maso zdlouhavě rozmrazovat a jíst se dají prakticky ihned po otevření. Mimoto je jejich příprava velmi snadná a po většinu času se konzervy připravují prakticky samy.
Na domácí kuřecí konzervu budete potřebovat
- Kuřecí maso
- sůl
- bobkové listy
- celý černý pepř
A navíc ještě
- Půllitrové sklenice s víčkem
- velký hrnec
- starý ručník
Návod na přípravu
Kuře rozkrájejte na porce tak, že od sebe oddělíte do jedné mísy kuřecí stehna, záda a křídla a zvlášť do druhé mísy prsíčka. Do konzervy přijdou jen ty nejlepší kousky masa a ze zbytků se uvaří hustý vývar. Prsíčka i s kůží nakrájejte na kostky, které se snadno vejdou do sklenic.
Do předem důkladně sterilizovaných sklenic vložte bobkový list a několik kuliček pepře a nádoby do poloviny naplňte masem, tak, aby kůže ležela směrem dolů. Maso ve sklenici dobře upěchujte. Na maso přidejte půl lžičky soli a doplňte sklenici až nahoru. Na maso pak opět nasypejte půl lžičky soli. Pak sklenice volně uzavřete víčkem, ale nedotahujte je.
Na dno velkého hrnce položte starý ručník a vyskládejte na něj naplněné sklenice a do poloviny výšky je zalijte teplou vodou. Na víčka sklenic položte nějaké závaží, třeba těžkou pánev, aby se během varu sklenice nezvedaly a nepřevracely. Přiveďte vodu k varu, zmírněte oheň na minimum a nechte sklenice vařit po dobu 5 hodin.
Zbylé kousky masa zalijte v hrnci vodou tak, aby byly zcela ponořené. Přiveďte vodu k varu, pak stáhněte oheň na minimum a vařte maso stejně dlouho, jako zavařujete sklenice.
Po 5 hodinách vyjměte sklenice z hrnce, otevřete je a do volného prostoru ve sklenicích dolijte vývar tak, aby dosahoval přesně k okraji. Pak zatáhněte víčka a nechte konzervy zchladnout na pokojovou teplotu a uskladněte je na chladné a tmavé místo, jako je lednice nebo sklep, kde vydrží po mnoho měsíců a neztratí nic ze své původní chuti.
Napište komentář