Dědečkova domácí majonéza bez vajec: Chutná lépe než ta klasická. Kdo ji ochutná, tak už jinou chtít nebude

Mezi oblíbené pokrmy patří saláty. Jsou symbolem zdravější výživy, protože obsahují hodně zeleniny. Na zahuštění se používá většinou majonéza.

Pro spojení jednotlivých ingrediencí se do saláte přidává majonéza neboli majolka. Zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu, který je možné pak servírovat jako lehkou večeři. Ideální jsou saláty v letním čase, kdy výborně osvěží. Kdo by neznal tradiční vlašský salát, který se bez majonézy neobejde. Víte, že vaječnou majonézu lze nahradit její odlehčenou variantou?

Jaká je historie majonézy

Pod pojmem majonéza si obvykle představíme hustou tučnou omáčku z rostlinného oleje a vaječných žloutků, což jsou její hlavní přísady. Název pravděpodobně tento výrobek dostal podle hlavního města ostrova Menorca, který je Port Mahón, kde ho poprvé v roce 1756 ochutnali francouzští vojáci, kteří vyhráli v bitvě o Port Mahón nad Brity. Omáčka jim velmi zachutnala a pojmenovali ji mahonnaise.

Nahraďte vaječný žloutek mlékem

Pokud nemáte rádi syrový žloutek, protože se bojíte, že obsahuje zárodky salmonely, tak ho můžete v majonéze nahradit mlékem. To udělá stejnou službu a vzniklá omáčka bude stejně dobrá. Můžete ji ale dochutit třeba hořčicí, solí či pepřem.

Co budete potřebovat na přípravu mléčné majonézy

  • 150 ml mléka
  • 300 ml rostlinného oleje (slunečnicového, řepkového)
  • 2 až 3 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • sůl, špetka cukru

Postup přípravy

  • K výrobě mléčné majonézy budete potřebovat tyčový mixér. Do nádoby mixéru nalijte mléko a začněte ho šlehat.
  • Do mléka za neustálého šlehání přidávejte pomalu olej, aby vznikla homogenní hustá hmota.
  • Dochuťte ji solí, cukrem, hořčicí a citronovou šťávou.
  • Vše znovu prošlehejte tyčovým mixérem tak dlouho, až bude majonéza hezky hustá.
  • Místo kravského mléka lze použít i mandlové nebo sójové mléko, což si vyžádá více oleje.