Recept na palačinky z krupice. Ideální odlehčená pochoutka pro děti

Fotografie: Pexels

Palačinky jsou velmi chutným pokrmem, který je oblíbený jako snídaně hlavně u malých dětí. Dají se připravit i v jemnější a zdravější verzi. 

Placky připravené z mouky, vajec a cukru jsou známé téměř po celém světě. Oblíbeným jídlem jsou hlavně u malých dětí a to proto, že se dají dochutit marmeládou, čokoládou, ale i šlehačkou. A právě proto, že je často dochucujeme dalšími sladkými komponenty, je dobré, aby základní těsto na palačinky bylo odlehčené. Recept na ně najdete níže. 

Fotografie: Pexels

Odlehčená verze oblíbeného pokrmu 

Na palačinky z krupice budeme potřebovat 1 hrnek krupice a 1 hrnek mouky. Dále si připravíme 2 lžíce cukru, prášek na pečení, 1 lžíci droždí, lžičku soli, 550 mililitrů mléka a slunečnicový olej. Mouku nejprve za použití síta prosejeme do hluboké mísy a přidáme k ní krupici. Obě ingredience důkladně promícháme. 

Do vzniklé směsi přidáme prášek do pečiva a sušené droždí. Opět vše důkladně promícháme a přidáme mléko. Musíme ale dát pozor, aby nebyla studená, mnohem lépe s droždím bude reagovat voda o pokojové teplotě. Vše nejprve promícháme metličkou, poté použijeme mixér, aby nám vznikla opravdu hladká směs.

Z palačinek můžeme připravit i odlehčený dort

Misku následně přikryjeme potravinářskou folií a necháme těsto na teplém místě zhruba hodinu pracovat. Hmota se nám za tento čas zdvojnásobí. Znovu ji promícháme a připravíme si pánev, na které zahřejeme malé množství slunečnicového oleje. Těsto následně smažíme na tenké plátky stejně, jako kdybychom připravovali klasické palačinky. 

Fotografie: Pexels

Pro lepší odhadnutí porce nám poslouží menší naběračka. Tou nabereme těsto, které přelijeme na pánev a spodní stranou rovnoměrně rozprostřeme. Palačinky smažíme z obou stran zhruba 1 minutu. Takto připravené palačinky můžeme ochutit a podávat jako lehkou snídani. Pokud je ale budeme vrstvit, hodí se také jako náhrada korpusu pro jemnou a méně sladkou verzi dortu.