Než napočítáte do šedesáti, dokonale chutná majonéza bude na stole

Bez konzervantů, barviv, umělých aromat, stabilizátorů. Co dalšího kupovaná majonéza obsahuje? Připravte si domácí bez éček a za pár vteřin.

Mnoho lidí si například takové grilované masíčko bez majonézy nedokáže překvapit. S ní to má opravdu pořádný říz a dokonalou chuť. Některé hospodyňky používají majonézu i jako základ do pomazánek. Někdy se majonéza dokonce využívá pro piškotové těsta. K tomuto využití slouží opravdu dokonale. Je zbytečné ji za poměrně vysokou cenu kupovat, ještě k tomu, když obsahuje velké množství konzervantů. Připravte si ji doma, je to jednoduché.

Suroviny pro přípravu majonézy

  • 2 kusy vajec
  • 2 polévkové lžíce octu nebo citronové šťávy
  • 500 mililitrů slunečnicového oleje
  • sůl dle chuti
  • dle chuti plnotučná hořčice

Postup přípravy v jednom kroku

Připravte si skleněnou nádobu nebo širší zavařovací sklenici. Nalijte do ní vejce a pomocí tyčového mixéru, vyšlehejte pěnu. Poté za stálého šlehání přilévejte po troškách ocet nebo šťávu z citronu. Jakmile máte rozmícháno, k dochucení celku můžete přidat plnotučnou hořčici a sůl.

Stále mixujte a poté nalijte slunečnicový olej. Ten byste měli lít opravdu pouze po kapkách. Pokud byste udělali přesný opak, šlehání majonézy by bylo neúspěšné, nebo by byla příliš řídká.

Lze také zaměnit rafinovaný slunečnicový olej, který běžně kupujeme v PET lahvi, za lepší olej, například extra panenský olivový nebo slunečnicový, ale nerafinovaný a zakoupený ve skle. Většina olejů zakoupená v průhledném plastu není kvalitní. 

Jak následně použít připravenou majonézu

Využití domácí majonézy je velmi široké. Lze ji dát do pomazánek, nejlépe sýrových, jako je hermelínová. Nebo klidně k masu jako dip obohacený kyselou okurkou a cibulkou. Nebo ji také můžete využít na nadýchaný piškot. Na ten si připravte 250 gramů domácí majonézy, 3 vejce, 7 gramů jedlé sody, 90 gramů kakaového prášku, voda 300 mililitrů, špetka soli, krupicový cukr 350 gramů, polohrubá mouka 280 gramů.   

Ze všech surovin vymíchejte homogenní těsto. Nezapomeňte ho ochutit dobrým kakaem, doporučujeme holandské. Těsto vylijte na plech vymazaný sádlem a vysypaný například strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte po dobu třiceti minut. Po upečení můžete dát na piškot  například šlehačku a sezónní ovoce. Podle toho, co máte rádi.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]