Jak vyrobit nejlepší domácí šťávu: 4 litry ze 2 pomerančů! Luxusní pití na celý týden za 33 Kč

Čtyři litry lahodného domácího pomerančového džusu připravíte snadno a rychle jen z pomerančů, vody a trochy cukru. Děti ho budou milovat a vy budete mít radost, že je podle vašich představ.

Komerční pomerančové džusy z regálů supermarketů mají rozporuplnou pověst. I když na obalu výrobce deklaruje stoprocentně přírodní původ všech surovin, kdo může zaručit, že je to skutečně tak? Druhá věc je pak dodržení všech hygienických pravidel během procesu jeho výroby. Abyste si byli doopravdy jistí, co vy a vaše děti konzumujete a neradi byste se přitom pomerančových nápojů vzdali, zkuste si vyrobit doma svůj vlastní. Stačí na to jen dva pomeranče.

Ingredience na 4 litry domácího pomerančového džusu

  • Pomeranče – 2 ks
  • citrón – 1 ks
  • cukr – 15 lžic
  • voda – 4 litry

Návod na přípravu

Než začnete se samotnou přípravou pomerančového džusu, je vhodné převařit pitnou vodu a nechat ji vychladnout. Tento krok raději nepřeskakujte, jestliže používáte vodu z kohoutku nebo z neprověřeného vodního zdroje, jako jsou nejrůznější studánky. Pokud budete džus připravovat z kojenecké vody, můžete pokračovat dál bez převaření.

Fotografie: Pixabay

Oloupejte oba pomeranče a co nejlépe je zbavte bílých částí slupky. Dužninu pak nakrájejte na menší kousky, které semelte mlýnkem na maso.

Výslednou drť pak v hrnci smíchejte s vodou a na kamnech přiveďte k varu, abyste ovoce zbavili případných bakterií a choroboplodných zárodků. Stačí jen přivést k varu a odstavit z kamen. Delší vaření by je zbytečně připravilo o některé vitaminy.

Fotografie: Piqsels

Horkou šťávu slijte přes plátno, gázu nebo čistou utěrku, případně přes husté sítko. Do tekutiny pak přidejte 15 polévkových lžic cukru. Vymačkejte šťávu z jednoho citrónu a přidejte ji do směsi. Šťávu z citrónu můžete nahradit i trochou citronového koncentrátu, který se prodává v supermarketu. Čím kvalitnější ale zvolíte, tím lépe. Podobnou službu udělá i prášková kyselina citronová. Opravdové ovoce ale nic jiného plně nenahradí.

Fotografie: Pixabay

Výslednou šťávu dobře promíchejte a přelijte ji do vhodných uzavíratelných lahví nebo třeba zavařovacích sklenic. Díky obsahu kyselin a cukru šťáva vydrží v lednici i několik dní a svou kvalitou předčí i nejlepší značky pomerančových džusů na trhu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*