Jestliže byste si rádi vyzkoušeli výrobu domácího vína, můžete začít například s černým rybízem, který roste hojně primárně v létě na mnoha keřích. Stačí si natrhat větší množství tohoto ovoce.
Většina lidí si víno kupuje primárně v obchodě nebo ve vinárně. To však není potřeba v případě, že si umíte vyrobit své vlastní víno. Díky tomu víte, jaké ovoce jste použili a také ušetříte hodně peněz za víno kupované. Navíc je velkou výhodou to, že výroba není vůbec složitá a příprava vám nezabere hodně času.
Připravte si potřebné suroviny
- 3 kg černého rybízu
- 5 litrů čisté vody
- 2 kg cukru
Pusťte se do výroby domácího vína
Jakmile si natrháte ovoce nebo jej zakoupíte v obchodě, můžete se pustit do přípravy domácího vína. Vůbec se nemusíte bát toho, že byste u toho strávili hodně času nebo že by vás to vyšlo draze. Je potřeba však počítat s tím, že víno nebude ihned hotové, jelikož je potřeba jej nechat kvasit.
Z ovoce nejprve otrhejte zelené stonky, které do vína nepatří a poté jej roztřiďte. Zkažené kousky vyhoďte, a to čerstvé dejte do velké nádoby. Až budete mít vše roztříděno, můžete ovoce rozdrtit rukama nebo lisem. Pokud si nechcete ušpinit ruce, použijte gumové nebo plastové rukavice.
Postupně přidávejte cukr
Potřebné množství vody si dejte do velké nádoby a v čisté vodě rozpusťte cukr. Bude vám stačit, když použijete vlažnou vodu a cukr v ní budete míchat do doby, dokud se úplně nerozpustí. Tekutinu následně přilijte k rozmačkanému černému rybízu. Všechno dejte do velké nádoby, která by měla být plná maximálně do 2 / 3. Nádobu poté přesuňte na teplé místo, kde se teplota pohybuje okolo 18 až 25 °C.
Víno pravidelně kontrolujte
Jakmile uplynou 3 týdny, zkontrolujte víno a jeho chuť. Pokud se vám bude zdát stále příliš kyselé, můžete přidat ještě trochu cukru. Po dalších 3 týdnech by mělo být víno téměř hotové. Nyní byste si měli připravit láhve, v nichž budete víno uchovávat a přes sítko víno přelít. Lahve nakonec umístěte na tmavém a chladném místě. Nejlepší místností pro skladování je sklep.
Napište komentář