Jednoduchá variace na oblíbený dort Napoleon. Nadýchaný kakaový korpus a listové těsto prokládané vrstvami pudinkového a smetanového krému.
První zmínka o tomto dortu pochází z roku 1912, kdy byl poprvé upečen u příležitost 100. výročí vítězství ruské armády nad vojsky Napoleona. Za více než sto let se objevilo nespočet variací. Základem jsou pláty listového těsta proložené žloutkovým krémem. V této variaci si práci s listovým těstem zjednodušíme a celý dort osvěžíme pokrájenými kompotovanými broskvemi.
Co budete na přípravu potřebovat
- 110 g hladké mouky
- 30 g rostlinného oleje
- 20 g kakaa
- 1070 ml mléka
- 4 g prášku do pečiva
- 280 g cukru
- 1,5 lžičky skořice
- 40 g vanilkového cukru
- 6 vajec
- špetka soli
- 100 g másla
- 80 g kukuřičného škrobu
- 480 g konzervovaných broskví
- 375 g listového těsta
- 400 g smetany
- 16 g ztužovače smetany
- 50 g moučkového cukru
Příprava základního těsta
Do mísy dejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a 0,5 lžičky skořice. V zimní variantě pak můžete přidat i lžičku perníkového koření, jak má kdo rád. Do druhé misky rozklepněte dvě vejce, přidejte špetku soli, 8 g vanilkového cukru a 80 g cukru. Vše rozšlehejte metličkou a přidejte ještě olej a 70 ml mléka pokojové teploty. Vše dobře promíchejte, aby se cukr dokonale rozpustil.
Troubu si předehřejte na 175°C. Suchou směs prosejte přes sítko k ušlehaným vejcím a vše pořádně promíchejte. Těsto přelijte do dortové formy. Můžete použít i kulatou, v tomto případě se těsto nalévá do obdélníkové formy 28×18 cm, vyložené pečícím papírem. Formu vložte do trouby a pečte 20 minut.
Tyčinky z listového těsta
Listové těsto můžete vyválet, méně pracné je použít těsto již v rozváleném plátu. Stačí jej rozmotat a nakrájet na proužky asi 1 cm široké. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby. Listové tyčinky pečte hezky do zlatova. Jakmile máte hotové těsto na korpus, nenechjte ho příliš vychladit. Vyndejte jej z formy a odřízněte svrchní vrstvu, přibližně 1 cm tlustou a dejte ji do misky, rozdrobená pak půjde do náplně.
Pudinkový krém na dort
Korpus vraťte zpět do formy. Přiveďte k varu 750 ml mléka. Do mísy nasypte 200 g cukru, 16 g vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového extraktu a 80 g kukuřičného škrobu. Ten můžete nahradit pudinkovým práškem. Rozmíchejte a vše zalijte 250 ml mléka a šlehejte metličku, abyste se zbavili všech hrudek.
V menší misce si rozšlehejte metličkou 4 vejce a přilijte je do směsi. Nyní vše vlijte do horkého mléka a přiveďte k varu. Neustále svižně promíchávejte metličkou a nechte provařit asi 30 sekund. Poté zhoustlou směs sundejte z ohně a přidejte do ní 100 g másla. Vše znovu promíchejte. Nakonec přisypte lžičku skořice. Kdo nemá rád, nemusí skořici přidávat.
Nyní pudinkovou směs nalijte na korpus, rozetřete a naskládejte na ni tyčinky z listového těsta. Opět překryjte pudinkem a dejte další vrstvu tyčinek. Tyčinky by měly být ve třech vrstvách, poslední vrstva bude pudinkový krém. Nyní formu přikryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice odležet na šest hodin.
Šlehačkový krém
Do misky nalijte 400 ml studené smetany ke šlehání, 16 g ztužovače šlehačky, 50 g moučkového cukru a 16 g vanilkového cukru. Vše vyšlehejte elektrickým šlehačem. Krém si rozdělte na půl do dvou misek. Do jedné z nich přimíchejte polovinu rozdrceného korpusu, který jste si odřízly po upečení dortu. Krém smíchaný s drobenkou natřete v jedné vrstvě na dort.
Nyní naskládejte navrch broskve z plechovky, které jste pokrájeli na malé kousky. Broskve překryjte vrstvou bílého krému a celý vrch posypte zbylou kakaovou drobenkou. Boky dortu opatrně oddělte nožem od formy a formu sundejte. Z boku dort ještě posypte strouhaným kokosem a je hotovo. Na přesný postup se můžete podívat ve videu níže.
Napište komentář