Občas se každému stane, že přemýšlí, co dnes vůbec uvařit? Většinou střídáme mezi sebou jídla, o kterých víme, že rodince chutnají. Jenže po nějaké době zatoužíme třeba jen po malinké změně. A proč také ne? Chutné a zajímavé jídlo je určitě milou a vítanou změnou. V dnešním článku přinášíme pár nápadů, kterými můžete obohatit a změnit váš jídelníček.
Coq au vin – Kohout na víně
Tento starý recept z francouzské gastronomie se dá připravit na mnoho způsobů. Jedním z nich je i variace s červeným vínem, který vám dnes přinášíme. Místo kohouta můžete použít i kuřecí stehna. Tlakové hrnce jsou skvělým pomocníkem u přípravy chutných jídel a dnes se bez něj neobejdete. Zkracují dobu vaření, zdůrazňují chuť i aroma bylinek. Potřebovat budeme: kuřecí stehna, mořskou sůl, pepř, máslo, slaninu, pórek, celer, houby, jarní cibulku, mrkev, skleničku koňaku, česnek, tymián, bobkový list, láhev červeného vína a granulovanou jíšku. Očištěnou zeleninu vložíme společně s umytým kuřetem do hrnce a následně si na másle osmažíme slaninu, kterou přidáme k masu a zelenině. Nyní podlijeme červeným vínem a uzavřeme. Nastavíme si program na tlakovém hrnci a už se o nic nestaráme. Jakmile se rozsvítí zelená kontrolka, opatrně otevřeme a vyjmeme kuře. Dochutíme koňakem a zahustíme granulovanou jíškou. Podáváme s rýží, vařeným bramborem nebo opečenou bagetou.
Vitamínová bomba Wok
Jak samotný název prozrazuje, budeme potřebovat všelijakou zeleninu a pánev wok. Tady stačí použít vlastní fantazii a několik druhů zeleniny: houby, paprika, rajčátka, hrášek, sojové výhonky, česnek, sojová omáčka, zázvor, kokosový nebo olivový olej, himálajská růžová sůl. Vše naházíme do pánve a orestujeme. Vhodnou přílohou jsou rýžové nudle nebo rýže.
Sladké mámení
Občas dostaneme chuť i na sladké a je to ideální příležitost, jak změnit klasický a zaběhnutý jídelníček. Na skvělé palačinky bude nejvhodnější litinová pánev. Recept a postup není určitě nutné zdůrazňovat, ale co se vyplatí zmínit, jsou pestré možnosti, jak paličky udělat jinak. Výborné budou s domácí nutellou (avokádo + banán + 2lžíce kakaa + med + trochu mléka) vše rozmixovat a krém mazat na palačinky, které zatočíme a ozdobíme vanilkovou zmrzlinou, posypeme skořicí a drcenými mandlemi. V jiném případě můžeme zmrzlinu polít horkými malinami.
Vepřové v marinádě
Spaříme rajčátka, která oloupeme a rozmixujeme. Přidáme nasekanou bazalku, česnek, sůl, grilovací koření, olej, trochu kečupu a vše smícháme. Do této směsi namáčíme vepřové maso (může být krček) a necháme do druhého dne v lednici. Vložíme na grilovací pánev a z každé strany grilujeme 15 minut. Věříme, že některý z receptů vás zaujal a brzy ho vyzkoušíte. Ani v kuchyni se nemusíte omezovat na zaběhlé zvyky a vneste klidně do vašeho vaření trochu inovace. Celou práci vám navíc usnadní i kvalitní nádobí, které nepřipaluje a neochuzuje jídlo o cenné živiny.
Fotografie publikována se svolením stockimages Photography/FreeDigitalPhotos.net