Sezóna ředkviček je v plném proudu. Pokud si pěstujete i vlastní je to jen plus. Ředkvičky se hodí ke zdobení obložených chlebů, ale jsou vynikající i v pomazánkách.
Kromě své charakteristické, mírně štiplavé chuti, jsou ředkvičky cenné i pro své nutriční hodnoty. Mají nízký obsah kalorií a vysoký podíl vlákniny, vitaminu C, B6, kyseliny listové a draslíku. Určitě by tak neměly chybět ve vašem jídelníčku. Ředkvička se uplatňuje především ve studené kuchyni k přípravě pomazánek a salátů. Jde ji však také přidávat do teplých jídel a dokonce nakládat jako chuťovku. Vyzkoušejte tyto dvě vynikající lahodné a zdravé pomazánky.
Ředkvičková pomazánka s taveným sýrem
- 240 g ředkviček (asi 20-25 menších)
- sůl podle chuti
- zelená cibulka
- 1 šalotka nebo malá cibule
- 230 g taveného sýra
Postup přípravy
Ředkvičky očistěte, omyjte a okrájejte vršky. Dejte do mixéru nebo je nakrájejte najemno. Podle chuti je osolte a nechte půl hodinku odpočívat, aby pustily šťávu, kterou následně odlijte. Cibuli a zelenou jarní cibulku nakrájejte nadrobno a smíchejte s ředkvičkami a taveným sýrem. Lahodná svěží pomazánka je hotová a namazaná na čerstvém chlebu chutná báječně.
Ředkvičková pomazánka s česnekem
- 1 hrnek ředkviček
- 120 g krémového sýra
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petržel nebo kopr na ozdobu
Nejlepší vajíčková pomazánka pod sluncem: Když nevíte, co k večeři, připravte tyto obložené chlebíčky
Postup přípravy
Omyté ředkvičky nastrouhejte najemno nebo umixujte. Přes hustý cedník nebo utěrku z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu. Ve středně velké míse smíchejte změklý krémový sýr (můžete použít Mascarpone), majonézu, citronovou šťávu, nasekanou jarní cibulku a nasekaný česnek. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
Do směsi přidejte ředkvičky a znovu důkladně promíchejte. Pomazánku dochuťte solí a pepřem podle vaší chuti. Přendejte pomazánku do servírovací mísy a podle libosti ozdobte čerstvou petrželkou nebo koprem. Před podáváním ji nechte alespoň 30 minut v lednici vychladit.
Napište komentář