Vypadají krásně a chutnají ještě lépe. Řeč je o drobných dezertech s původem z Francie, které ovládly celý svět. Můžete si je teď připravit i ve své kuchyni.
Pokud ještě existuje někdo, kdo se s éclairs nesetkal, netuší, o jaký gastronomický zážitek přichází. Tradiční francouzský dezert se vyznačuje svým typicky podlouhlým tvarem, nadýchaným korpusem a jemným krémem v mnoha příchutích. Každý z těchto malých zázraků je ozdoben polevou, posypem a oslňují tak svou krásou i na pohled. V překladu znamená éclair „světelný záblesk“ a přesně takovou rychlostí mizí z pultů cukráren. Nyní si tento dezert můžete připravit doma a vychutnat si chvíli vonící po Francii.
K přípravě těsta na éclairs budete potřebovat
- 250 ml vody
- 150 g mouky
- 50 g másla
- 4 ks vejce
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Na jemnou náplň si připravte
- 3 hrnky mléka
- 1 hrnek cukru
- 1 ks vanilkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce škrobu
- 1 lžíce oleje
- 1 ks žloutku
- 200 g mléčné čokolády na polevu
Postup pro přípravu francouzských éclairs
Nejdříve si připravte jemnou náplň. Do hlubšího hrnce nalijte mléko a přidejte k němu cukr, prosátou mouku, žloutek a škrob. Vše metličkou důkladně promíchejte a nechte zavařit na mírném ohni. Od hrnce neodcházejte, směs by se vám mohla začít snadno připalovat. Průběžně míchejte a ve chvíli, kdy začíná krém houstnout, přisypejte sáček vanilkového cukru. Promíchejte, nechte ještě minutu povařit. Poté hrnec odstavte a nechejte vychladnout.
Připravte si kastrůlek a vlijte do něj vodu. Přidejte máslo, sůl a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, na chvíli hrnec odstavte. Přisypejte všechnu mouku, kypřící prášek a důkladně promíchejte.
Vraťte hrnec na plotýnku a pomalu zahřívejte. Neustále směs vymíchávejte, dokud se nezačne lepit na stěny hrnce. Vznikne vám hladké těsto, které nechte vychladnout. Poté do něj postupně zapracujte vejce.
Připraveným těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečícím papírem tvořte přibližně 8 cm dlouhé éclairs. Plech s dezerty vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte asi 25 minut. Po vychladnutí jednotlivé éclairs překrojte podélně, jednu stranu naplňte pomocí cukrářského sáčku připravenou náplní a přiklopte druhou částí.
Povrch můžete polít rozpuštěnou čokoládou nebo ozdobit dle vlastní fantazie. Uložte do lednice a nechejte chvíli odpočinout. Teď už můžete pyšně servírovat a užít si tu lahodnou a jemnou chuť z Francie. Vaši přátelé vás za tento úžasný dezert budou milovat. Dobrou chuť!