Efektivní způsob na odstranění zašlých nečistot z litinové pánve

Pánve jsou velmi často používaným kuchyňským náčiním. Každý disponuje v domácnosti pánvemi různorodých materiálů. Nejlepší jsou teflonové, které mají nepřilnavý povrch. Klasikou jsou však litinové pánve, které mají velmi často tendenci se připalovat.

Na jejich povrchu tak posléze zůstává černý povlak, který je téměř neodstranitelný. Pokud se jej nezbavíte ihned, horko těžko půjde dolu. Možná by vás napadlo použít abrazivní prostředky a čistící pomůcky, avšak ty mohou materiál snadno poškrábat. Přinášíme vám velmi efektivní tip, jak litinovou pánev skvěle vyčistit.

Jaké pomůcky budete potřebovat k vyčištění litinové pánve?

Než se pustíte do čištění, připravte si tento materiál:

  • 150 mililitrů amoniaku (čpavek)
  • respirátor
  • gumové ochranné rukavice
  • pevný plastový sáček a lavor

Jak postupovat při odstraňování nečistot z litinové pánve?

Nejprve si nasaďte respirátor a ochranné gumové rukavice. Pak se chopte plastového pytle, do kterého nalijte asi 150 mililitrů amoniaku. Do plastového sáčku následně vložte znečištěnou litinovou pánev a pytel dobře zavažte. Umístěte do lavoru a nechte působit alespoň 12 hodin.

Druhý den odstraňte plastový obal a z pánve odstraňte zaschlé nečistoty. Po působení čpavku by vám to již nemělo činit potíže. Pracujte ideálně v odvětrávané místnosti a na rukách mějte vždy rukavice a na ústech respirátor, abyste se čpavku nenadýchali.

Podpořit odstranění usazenin můžete i obyčejným octem a to tak, že pánev namočíte do dřezu s vodou a octem a necháte působit půl hodiny.

Tipy na závěr

Pokud se chcete vyvarovat připalování potravin k povrchu pánve, namažte ji tenkou vrstvou rostlinného oleje. Když bude litinová pánev rozžhavená, nikdy ji prudce neochlazujte studenou vodou, musí vystydnout při pokojové teplotě. Pokud budete dodržovat výše zmíněné rady, vaše litinová pánev bude oplývat dlouholetou životností.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]