Jemná a sladká chuť banánů propojená s dobře připraveným třeným těstem obohaceným o trochu kakaa, je kombinace, která zaujme každého na první pokus.
Máte v lednici přebytek banánů a není o ně právě velký zájem? Nenechte je zkazit. Připravte z nich tento rychlý a jednoduchý dezert. Kombinace banánů a kakaa bude mít zaručeně úspěch u všech strávníků a díky své jemné a šťavnaté konzistenci zmizí ze stolu tak rychle, že se budete divit.
Suroviny na banánový koláč z třeného těsta
- 10 gramů másla
- 20 gramů hrubé mouky
- 8 zralých banánů
- 6 gramů mleté skořice
- 220 gramů cukru krupice
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 100 mililitrů slunečnicového oleje
- 420 gramů polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- mléko podle potřeby
- špetka soli
Příprava banánového koláče z třeného těsta
Všechny suroviny, včetně banánů a vajec, by měly mít pokojovou teplotu, jinak se těsto pravděpodobně srazí a v troubě nevyběhne. Nejprve si vymažte máslem pekáč a vysypte ho hrubou moukou. Banány oloupejte a každý z nich podélně rozkrojte na dvě poloviny. Takto rozkrojené banány pokládejte plochou stranou na dno pekáče a posypte je skořicí s cukrem. Pekáč odložte stranou a začněte s výrobou těsta.
Do mísy si vyklepněte tři vejce a třete je spolu s cukrem a špetkou soli do bílé pěny tak dlouho, než se cukr úplně rozpustí. Pak přidejte olej a znovu míchejte do té doby, než se suroviny spojí. Vedle v misce si promíchejte prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva a postupně ji k těstu přidávejte. Vždy, když je těsto hodně husté, rozmíchejte vzniklé hrudky a podle potřeby řeďte mlékem, které by mělo mít pokojovou teplotu.
Takto postupujte do doby, než budete mít klasické polotekuté těsto hladké konzistence bez hrudek. Zhruba tři čtvrtiny těsta nalijte rovnoměrně do pekáče na banány.
Do zbylé čtvrtiny přidejte kakao a promíchejte tak, aby z kakaa nevznikly nevzhledné slepence. Kakaové těsto pak lžící rozmístěte do světlého těsta. Takto připravený dezert vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho asi půl hodiny.
Tipy na závěr
To, že je koláč už propečený, můžete snadno zkontrolovat pomocí suché špejle. Do koláče, který je ještě v troubě zapíchněte špejli a zkontrolujte, že na ní neulpělo syrové těsto. Tímto způsobem zkontrolujte koláč alespoň na třech různých místech. Pokud na syrové těsto nenarazíte, je už dostatečně upečený a můžete ho z trouby opatrně vyndat. Nezapomeňte, že s teplým koláčem nesmíte klepnout, udělal by se v něm brousek.
Ještě teplý koláč můžete posypat moučkovým cukrem s trochou vanilky. Nejen, že bude skvěle chutnat, ale krásně provoní kuchyni a přilehlé okolí. Po úplném zchladnutí koláč nakrájejte a můžete začít podávat. Pokud chcete dezert něčím ozdobit,volte kopeček kvalitní šlehačky a snítku máty peprné. K dokonalosti odpolední dýchánek přivedete přípravou kvalitní kávy.