Slupky od banánů nepatří do odpadkového koše. Využít je lze zajímavými způsoby

Banánové slupky se dají různě využít, jak v domácnosti, tak na zahradě. Použít je můžete na leštění šperků a kovových předmětů, čištění obuvi, bělení zubů, odstranění bradavic, stejně tak z nich vyrobit přírodní hnojivo nebo odpuzovač mšic. Tímto to ale nekončí. Banánové slupky čím dál častěji nacházejí uplatnění také v kuchyni. Zděsili jste se? Jíst banánové slupky? Ano – správně. Není to žádný vtip.

Banánová slupka je bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a pestré škály vitamínů. Samozřejmě musí jít o banány organické a kvalitní. Je nutné důkladně slupku umýt a zbavit pesticidů. Pak je slupka nezávadná, bezpečná a použitelná pro další kulinářské speciality. Co vše lze z banánové slupky připravit?

Výtečné smoothie

Smoothie může být rychlá, zdravá, sytá a chutná snídaně, ale i svačinka či večeře. Na toto smoothie budete potřebovat:

  • 2 menší zralé a neoloupané banány s odříznutými konci

  • Šálek neslazeného mandlového mléka

  • 2 lžičky skořice

  • 1 odměrka libovolného proteinu (vanilka, čokoláda, oříškový)

Vše rozmixujte, přidat můžete i led a jen si pochutnat na výživné snídani.

Šťavnatá pečínka

Když přidáte banánovou slupku pod maso nebo ji položíte i nahoru, maso nejenže získá úplně jinou chuť, ale bude úžasně šťavnaté – nedojde k vysušení masa. Použít tento trik lze jak při pečení, tak grilování.

Banánový čaj

Banánový čaj podporuje hubnutí a je také výtečný relaxační prostředek. Vše, co budete na přípravu tohoto čaje potřebovat, je důkladně umytá banánová slupka a šálek vody.

Banánovou slupku namočte na jednu hodinu do vody, pak celé přiveďte k varu, odstavte a nechte ještě 10 minut. Pak nápoj sceďte a můžete přidat klidně i med a horké rostlinné mléko. Nebo vypít čaj jen tak. Výtečně chutná také v kombinaci s heřmánkem.

Fotografie: Eatthis

Chutney z banánových slupek

Chutney nebo také čatný/čatní je tradiční pochoutka indické kuchyně. Ostré čatní výtečně doplňuje fádní pokrm a díky zajímavé barvy a konzistence zdobí jídelní stůl. Na toto čatní budete potřebovat:

  • 1 celý banán + 5 banánových slupek

  • ½ lžičky hořčičných semen

  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje

  • 4 stroužky česneku

  • 1 nakrájenou malou cibuli

  • 1 malé jalapeño nebo pálivou papriku

  • 1 lžíci kurkumy

  • 1 lžičku kari

  • Sůl podle chuti

Jak na přípravu:

  • Banánové slupky krátce poduste cca 15 minut a nakrájejte na malé kousky
  • Opražte hořčičná semena na oleji
  • Přidejte pálivou papriku, cibuli, česnek a restujte do zlatohnědé barvy
  • Přidejte slupky a 3 minuty vařte
  • Následně vmíchejte kari, kurkumu, sůl a na kousky nakrájený banán. Vařte ještě 5 minut
  • Směs nechte chvíli vychladnout a vložte na okamžik do mixéru. Konzistence by měla být jako cca zeleninová přesnídávka

Banánové nudličky 

Fotografie: Livekindly

Další zajímavé recepty s banánovými slupkami

  • Thoran – je jídlo připravené ze zeleniny s rýží a kokosovou příchutí

  • Banánová slupka vs. slanina – slupka se nejdříve naloží do marinády, pak se opeče

Fotografie: Itdoesnttastelikechicken

  • Banánové nudličky – pomocí vidličky se slupka nařeže na nudle, následně na pánvi restuje s kořením a bylinkami. Použít je lze do zeleninové směsi na hamburger či jako přílohu

  • Kaše – banánovou slupku můžete jednoduše rozmixovat s ovesnými vločkami či povařenou rýží a připravit si kaši