Fígl zkušených hospodyň na dokonalé vyčištění silně špinavé trouby. Geniální způsob, který ušetří spoustu drahocenného času

Fotografie: Depositphotos

Používání trouby časem způsobí připálené zbytky jídla a vznik mastnoty, čímž dojde i na nepříjemný zápach. Pravidelné čištění vnitřku spotřebiče je nutnost.

Mikrovlnná trouba i běžná trouba na pečení jsou spotřebiče, které snadno nasají nepříjemné pachy z pokrmů, jež do nich vkládáme. Po čase se po otevření dvířek může z trouby linout pach, který může ovlivnit zdraví i chuť připravovaného jídla. Proto je nutné o vnitřek spotřebiče pravidelně pečovat tím, že ho řádně vyčistíme. To ovšem není tak lehké. Připálené zbytky jídla, mastnota – to všechno nás nutí potřebnou údržbu odkládat. Teď už tomu ale bude jinak.

Odmastit a zbavit zápachu

Jedna věc je jistá – bez čištění trouby se neobejdete. Je to domácí spotřebič, který se používá téměř denně, a přesně z toho důvodu je důležité ho odmastit a zbavit zápachu, aby vám déle vydržel a jídlo po vyjmutí krásně vonělo, a naopak neabsorbovalo nepříjemný zápach.

Nemáte-li v oblibě kupované čisticí prostředky plné chemikálií, zkuste ekologičtější variantu, která je stejně účinná, a navíc šetrná jak k vaší pokožce, tak i k přírodě. Stačit bude obyčejné mýdlo.

Mastnota je nebezpečná i pro naše zdraví

Mastnota a zápach spolu úzce souvisí. Odstranění tuku je proto nutné, abyste se zbavili nepříjemného odéru, který vychází z vaší trouby v důsledku připálených zbytků jídla. Mastnota může být nebezpečná i pro naše zdraví, množení choroboplodných zárodků a bakterií totiž kontaminuje připravované jídlo, které následně konzumujeme.

Jak odmastit a provonět troubu pomocí mýdla

Chcete-li eliminovat zápach vycházející z trouby, prvním krokem je čištění vnitřních stěn, jsou to ta nejzranitelnější místa vůči nečistotám. Vyjměte dvířka spotřebiče, abyste měli lepší přístup do špatně dostupných míst. Smíchejte dvě polévkové lžíce hoblin marseillského mýdla s půl litrem vroucí vody. Směs nechte mírně vychladnout a přelijte ji do láhve s rozprašovačem.

Fotografie: Pixabay

Nastříkejte ji na vnitřek trouby, nechte působit, aby se tuk naředil s mýdlovou vodou a povolil. Následně povrchy setřete vlhkým hadrem a poté je osušte utěrkou z mikrovlákna. Marseillské mýdlo zbaví troubu mastnoty a zároveň ji nádherně provoní.

Ekologické tuhé marseillské mýdlo

Marseillské mýdlo je produkt rostlinného původu, který lze použít jak pro osobní hygienu, tak i ruční praní. Je zvláště vhodné pro vysoce citlivou pokožku trpící alergiemi, protože je bohatým zdrojem mastných kyselin rostlinného původu. Zvláčňuje a nevysušuje pokožku.

Fotografie: Freepik

Obsahuje silice meduňky, neobsahuje deriváty živočišného původu, a proto je skvělým pracím prostředkem pro praní v ruce. Drhnutím odstraníte i tu nejodolnější špínu. Spotřebič nezahlcujete chemikáliemi, což je dobré nejen pro zdraví vaší kůže, ale i ochranu životního prostředí.

Zdroj: Goodhousekeeping